hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Zateplování fasády

Sklo jako materiál budoucnosti i pro fasády

4. 6. 2021

Stavební sklo najde v dnešní době široké uplatnění od oken přes interiéry až po fasády domů. Stavebníci i architekti čím dál častěji využívají neopakovatelného vzhledu skla právě pro fasády nejčastěji kancelářských budov, výjimkou ale nejsou ani rezidenční domy. Výjimečný vzhled však není to jediné, co sklo budově dodává. Moderní skleněné fasády totiž splňují náročné podmínky na energetickou bilanci a navíc mají výborné tepelně-izolační a protisluneční vlastnosti. V čem všem je taková skleněná fasáda jedinečná a jaké výhody nabízí, vysvětluje Michal Široký, marketingový manažer společnosti Saint-Gobain Building Glass Česká a Slovenská republika.

 

Sklo jako všestranný stavební materiál

Sklo se řadí mezi nejuniverzálnější a nejstarší materiály ve stavebnictví. Malá okna jsou již minulostí, současný trend patří velkoplošným oknům, HS portálům a také skleněným fasádám. Skleněná fasáda ale není jen o designu, sklo má spoustu často opomíjených a různorodých vlastností, které jiné stavební materiály zcela postrádají. „Například protisluneční sklo dokáže při vysoké míře prostupu světla zajistit ochranu proti slunci, aniž by bylo potřeba dodatečného vnějšího stínění,“ vysvětluje Michal Široký ze Saint-Gobain.

Vlastnosti skla mohou také napomoci zlepšit tepelně-technickou bilanci celé stavby, zajistit ochranu před hlukem z ulice, aby vás každodenní ruchy obtěžovaly co nejméně. Sklo také s přehledem obstává v oblasti ekologických požadavků, jeho výroba i recyklace je totiž šetrná k životnímu prostředí.

Sklo je jedním z nejuniverzálnějších stavebních materiálů
Sklo je jedním z nejuniverzálnějších stavebních materiálů

Výše zmíněné vlastnosti tak sklo předurčují k všestrannému využití – od fasád přes okna, dveře, interiérové příčky, schody, zábradlí, obklady, dlažby, podlahy, koupelnové a kuchyňské zástěny, police, varné desky, až po sklo v krbech a v zrcadlech.

Skleněná fasáda je nejen trendy, má i spoustu výhod

Sklo toho zkrátka dokáže mnohem více, než je všeobecně známé. Skleněné fasády nejenže sluší moderním budovám, ale nepotřebují dodatečné vnější stínění, protože sklo se samo o sobě dokáže vyrovnat s energetickou bilancí a zajistit protisluneční ochranu při co nejvyšším prostupu světla.

Pro regulaci slunečního svitu se používá sklo s protisluneční pokovenou vrstvou, která současně zabraňuje únikům tepla z místnosti ven. Podle všeobecně rozšířeného názoru se lidé domnívají, že protisluneční skla jsou zabarvená, ale dnešní generace protislunečních skel může mít velmi neutrální barvu. Jedním ze současných trendů je navrhovat fasády s výraznou vnější reflexí, moderní skla však umožňují, aby vnitřní reflexe byla o mnoho nižší, a nerušila tak při pohledu zevnitř. V minulosti byly protisluneční skla doménou zejména nerezidenčních budov a primárně kanceláří. „Současné skleněné fasády už mohou být řešením i pro rezidenční stavby. Lidé mají dnes často různé požadavky na okna a někdy už prostě nepotřebují rolety nebo žaluzie. Řešením tak může být právě protisluneční sklo, které dokáže regulovat průchod slunečních paprsků,“ dodává Michal Široký ze společnosti Saint-Gobain Building Glass.

Sklo se vyjímá jak na kancelářských, tak na rezidečních budovách
Sklo se vyjímá jak na kancelářských, tak na rezidečních budovách

Sklo ochrání budovy před přehříváním

Skleněné fasády jsou známým řešením zejména pro velké kancelářské budovy. Pro tyto budovy jsou ideální volbou, protože dokážou ochránit interiéry před přehříváním. Jednotlivá protisluneční skla se liší zejména selektivitou. „Selektivitou skla rozumíme poměr propustnosti světla k celkové úrovni prostupu energie. Čím je hodnota vyšší, tím má sklo lepší výkon,“ říká Michal Široký. Jinak řečeno, extrémně nízký prostup tepla je doprovázen nejlepší světelnou propustností. Teplota v místnosti díky tomu zůstává příjemná i v horkých letních dnech.

Sklo chrání velké kancelářské budovy před přehříváním
Sklo chrání velké kancelářské budovy před přehříváním

Sklo je šetrné k životnímu prostředí

Přístup k životnímu prostředí dnes hraje velkou roli v téměř každém odvětví, ne jinak tomu je i ve stavebnictví. Také výrobci skel se proto snaží přistupovat k celému procesu – od výroby skla až po jeho recyklaci – co nejvíce odpovědně, s co možná nejmenším nežádoucím zásahem do životního prostředí.

„V souladu s mezinárodními směrnicemi a předpisy jsme zavedli takzvanou analýzu životního cyklu skla. Data ověřuje nezávislá třetí osoba a výsledkem je dokument, který deklaruje vliv produktu na životní prostředí,“ uzavírá Michal Široký ze Saint-Gobain. Tento dokument se nazývá zkratkou EPD (Environmentální prohlášení o produktu) a pomáhá architektům a developerům dosáhnout se skleněnými fasádami vysokých hodnocení v rámci štítků ekologické náročnosti budov.



Zdroj článku: Saint-Gobain


Štítky: Zajímavosti
Rubriky článků