hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Zateplování dřevostaveb

V létě chladné podkroví i bez klimatizace

3. 9. 2015

Častým problémem zateplených podkroví je letní přehřívání.

Důvod spočívá v tom, že používané lehké tepelné izolace (například minerální vlákna, PUR a PIR desky, polystyrén apod.) mají malou objemovou hmotnost. Teplo vedou obtížně, což je správné, ale zároveň nejsou schopny toto teplo akumulovat. Lehké izolační materiály tedy celoroční tepelnou stabilitu a pohodu prostoru v interiéru nezajistí. Přehřívání v létě lze korigovat klimatizací, vychládání po zbytek roku pak vyšším výkonem otopné soustavy. Provozní náklady na spotřebu energie však budou zbytečně vyšší.



Střecha roubenky s deskami Pavatex shora na krokvích, foto a realizace: Arexstav s.r.o.Obr.: Střecha roubenky s deskami Pavatex shora na krokvích; foto a realizace: Arexstav s.r.o.

Tepelná stabilita - komfort

Ideálním řešením při budování podkroví je využít například lehkou minerální izolaci do prostoru mezi krokve a shora na ně umístit izolant s objemovou hmotností alespoň  200kg / m3. Dřevovláknité desky Pavatex jsou ekologickým výrobkem o objemové hmostnosti až 240 kg/m3. Grafy ukazují, jaké teploty mohou být v interiéru při použití desek Pavatex a jaké při použití pouze lehkého izolantu. Oba izolanty mají shodnou tloušťku 100 mm. Objekty nejsou pomocí žádných zařízení vytápěny ani chlazeny.

Více o dřevovláknitých izolacích Pavatex, ceny, poptávka a technické informace naleznete pod tímto odkazem


V létě i bez klimatizace chladnějiV zimě i bez vytápění tepleji

Zdravé ovzduší - difúzní propustnost

Kromě stabilizované teploty v interiéru a menší spotřeby energie je zde další důležité hledisko, a  to zdravé ovzduší uvnitř objektu. Dřevovláknité desky jsou klíčovým materiálem v konstrukčních skladbách nejen střešních, ale i obvodových plášťů, které jsou tzv. difúzně otevřené / propustné. Takové konstrukce ale musí být správně navržené, aby v nich nedocházelo ke kondenzaci vodní páry. Správný návrh zajistí, a to i bez řízeného větrání, že nebudou povrchy interiérů osídlovány různými mikroorganismy.

S dřevovláknitými deskami ušetříte za energii a v interiéru bude:

  • stabilnější teplota

  • zdravější ovzduší

  • tišší prostředí


Ne jeden materiál, ale souvrství

Jeden materiál, byť sebelepších kvalit, není v konstrukci nikdy sám. Vždy se jedná o souvrství, kde řazení jednotlivých materiálů pro zajištění spolehlivosti a funkčnosti je stejně tak důležité, jako vlastnosti každého z nich. Společnost Insowool si je tohoto faktu od počátku své činnosti vědoma, a proto má jako jediná v ČR certifikováno sedm difúzně otevřených kompletních souvrství v celkem 37 energetických variantách. Touto ověřenou a osvědčenou technologií realizuje stavby řada stavebních firem.

Ke správnému zateplení střechy přispějete i volbou kvalitních střešních oken. Vybírat můžete z různých značek, např. v našem Katalogu střešních oken. Přehledný výpis výrobců a jejich produktů naleznete např. ZDE - Střešní okna Velux



Pavatex, logoInsowool s.r.o., logo
Zdroj článku: Pavatex, Insowool s.r.o.





Rubriky článků