hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Pasivní domy

První certifikovaný pasivní bytový dům v ČR je v Modřanech

15. 11. 2013

První certifikovaný pasivní bytový dům v Česku je v pražských Modřanech. Osvědčení představitelům stavební společnosti YIT Stavo dnes předalo Centrum pasivního domu, které je nezávislým poradenským a certifikačním orgánem. Podle osvědčení budova F projektu KOTI Hyacint stavěná v energeticky pasivním standardu splnila všechny nezbytné podmínky mezinárodně uznávaných kritérií. "YIT Stavo je prvním developerem, který se v České republice rozhodl podstoupit certifikaci projektu pasivního bytového domu. Dříve jsme evidovali žádosti především od majitelů rodinných domů a jedné administrativní budovy," uvedl ředitel sdružení Centrum pasivního domu Jan Bárta."Abychom úspěšně prošli certifikací, museli jsme splnit všechny povinné parametry. Vedle nich byly hodnoceny i další aspekty: například zda budova zaručuje dostatečnou ochranu proti letnímu přehřívání a tepelnou stabilitu či zda je zajištěna potřebná výměna vzduchu a minimální teplota přívodního vzduchu," poznamenal jednatel a výkonný ředitel YIT Stavo Vladimír Dvořák.

 

První certifikovaný pasivní bytový dům v ModřanechPředložený projekt ale nebyl v pořádku hned na začátku, developer ho musel podle připomínek Centra pasivního domu upravit. Musel změnit například tepelné izolace, vytápění, stínění a větrání a doladit musel i některé další konstrukční detaily.
Podle Centra pasivního bydlení ušetří lidé bydlící v pasivním bytě hlavně na nákladech na vytápění. "V pasivním domě F projektu KOTI Hyacint majitelé bytu o rozloze 70 metrů čtverečních zaplatí ročně za vytápění 2783 korun. Průměrné náklady jen na vytápění takového bytu v panelovém domě z 80. let přitom činí 27.400 korun ročně a ve standardních novostavbách kategorie C se pohybují okolo 18.000 korun," vypočítal úspory Bárta.

První certifikovaný pasivní bytový dům v ModřanechObr. 1a 2: Pasivní bytový dům v Modřanech, YIT Stavo

Finská skupina YIT vstoupila na český trh v roce 2008, kdy získala českou společnost Euro Stavokonsult. Od té doby v ČR dokončila čtyři projekty, další tři má ve výstavbě. V budoucnu chce developer proniknout také do segmentu kanceláří či průmyslových nemovitostí.


Autor: ČTK, foto YIT Stavo



Rubriky článků