hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Pasivní domy

Psáry u Prahy mají pasivní školu

6. 5. 2020

V září loňského roku byla v Psárech u Prahy otevřena zbrusu nová škola Amos. Architektonické řešení této stavby je zajímavé a budova má k tomu velmi nízkou spotřebu energií.

 

O stavbu školy v Psárech u Prahy se dlouho bojovalo. S rostoucím počtem obyvatelstva jak v Psárech, tak v okolních vesnicích rostl také počet žáků základní školy. Ti museli být kvůli nedostatku vhodných prostor rozmístěni v různých budovách. 

Ambiciózní projekt


Obec v roce 2013 prosbu vyslyšela a pustila se do velkorysého projektu. Nechala vypsat architektonickou soutěž, do níž se nakonec přihlásil celkem 61 projektů (z toho 8 bylo zahraničních).  „Velký zájem byl zároveň velkým úspěchem, který ukázal, že architektonické soutěže mají smysl. Odborná porota měla opravdu z čeho vybírat a do druhého kola poslala pět nejlepších projektů,“ uvedla Martina Běťáková, místostarostka obce.

Podle ní bylo cílem, aby nová stavba nenarušovala vesnický ráz. Škola byla proto navrhována s respektem k okolnímu prostředí a místní dominantě - kostelu sv. Václava. Pro obec byla také důležitá i vnitřní výstavba budovy. Kromě budovy školy měla nová stavba splňovat také potřeby komunitního prostoru, kde by se občané mohli v týdnu scházet.

Boční pohled na základní školu v Psárech u Prahy

Zdroj: archiv ZŠ

 

Inovativní prostory


Vítěz architektonické soutěže přišel s inovativním návrhem pasivního domu, tedy budovy s nízkými nároky na spotřebu energií. Právě výdaje za energie bývají ve školách často nejdražší položkou v rozpočtu. Vnitřní struktura budovy školy se také snaží oprostit se od zavedené normy rozdělení žáků do uzavřených tříd a propojuje učící skupiny v otevřeném prostoru.

Psárská škola byla navržena jako tzv. klastrová, kde nejmenší jednotku (“klastr”) tvoří skupina tří učeben, které jsou propojené halou a mají společné hygienické zařízení a prostory pro učitele. “Různorodost a variabilita prostoru umožňují vysokou míru individualizace a autonomie ve vzdělávacím procesu, nabízí možnost pro vzájemnou spolupráci mladších se staršími,” popsala výhody školy Martina Běťáková.

Kromě otevřené jídelny jsou zde žákům k dispozici také dvě tělocvičny, taneční sál, venkovní hřiště a lezecká stěna. Škola kombinuje moderní technologie se starým světem ve formě specializovaných učeben, nachází se zde audiovizuální laboratoř, ale také prostor pro farmaření na školní zahradě nebo řemeslná dílna. Ke slavnostnímu otevření školy došlo na začátku školního roku 2019. Na stavbu přispěl resort školství, Operační program Životní prostředí na podporu novostaveb v pasivním standardu, kraj, operační programy ITI a IROP a obec Psáry.

Škola sklízí úspěchy


V soutěži Úsporný dům získala škola v kategorii ostatních budov ocenění za pasivní novostavbu. Byla porotou oceněna „jako symbol nejednoduchého zrodu novostavby pasivní základní školy v ČR. Poděkování patří zejména odvaze samosprávy, že tento proces podstoupila. Navzdory všem nepříznivým podmínkám, se kterými se tato stavba, hlavně v začátcích projektu, setkala, se jedná o vydařenou pasivní novostavbu."

Letecký pohled na základní školu v Psárech u Prahy

Zdroj: archiv ZŠ

 



Zdroj článku: Priorita



Rubriky článků