hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Pasivní domy

Bytový dům, který vytvoří více energie, než spotřebuje

18. 10. 2015

JRD chystá bytový dům, který vytvoří více energie, než spotřebuje

Developerská společnost JRD, specializují se na nízkoenergetické a pasivní bydlení, chystá první bytový dům, který vytvoří více energie, než spotřebuje. Na dnešním diskusním setkání časopisu Stavební fórum a společnosti Skanska Reality to řekl majitel JRD Jan Řežáb. Přesnou lokalitu, kde bude dům stát, neuvedl.

 

Ilustrační foto: Nízkoenergetické a pasivní bydlení, developerská společnost JRD, zdroj: JRD

Letos v březnu Řežáb uvedl, že by dům měl vyrůst v rámci další etapy projektu Ecocity Malešice. "Udělali jsme si koncepci toho, jak by dům měl vypadat, a teď děláme konkrétní energetické výpočty. Nyní zvažujeme konkrétní parcelu, kam bychom ho umístili. Vzhledem k povolovacím procesům však nemůžeme podrobnosti prezentovat dříve, než na něj budeme mít územní rozhodnutí. To bychom měli získat rámcově do jednoho roku," řekl ČTK Řežáb.

Dům, který navrhl architektonický ateliér Podlipný Sladký architekti, má mít čtyři podlaží. Na každém mají být čtyři až šest bytů. Celkem by tak dům měl přes dvacet bytů.

Kolik energie přesně dům vytvoří, zatím JRD neví. "Záleží na tom, jakou technologii zvolíme. Když bude energetický přebytek jedno procento, tak to bude na první ukázání stačit. Záleží na obrovském množství faktorů. Pokud to bude lepší než nula, tak to bude super. Chceme ukázat, že i bytový dům dokáže pokrýt spotřebu vlastní produkcí obnovitelných zdrojů na domě," podotkl Řežáb. Developerovi s energetickou koncepcí domu radí Petr Vogel z Ecowattu.

Ilustrační foto: Skanska Reality prodej bytů z projektu Botanica K, zdroj: Skanska RealityNízkoenergetické bydlení staví stále více developerů. Například Skanska Reality nyní začala prodávat byty z projektu Botanica K, který označuje za první bytový dům využívající takzvanou šedou vodu. To znamená, že odpadní vodu ze sprch a umyvadel po úpravě využívá ke splachování v záchodech. Dům dokáže využít také dešťovou vodu.

"Dokážeme snížit denní spotřebu na jednoho člověka o 25 procent na 80 litrů. Roční úspora za celý projekt, kde počítáme s 238 lidmi, tak dosahuje 2172 metrů krychlových pitné vody. V přepočtu na letošní ceny to činí 170 tisíc korun ročně," vypočítal developer projektu Petr Dušta ze společnosti Skanska Reality. Dodatečné náklady na tyto úpravy podle něj dosahují dvou až tří milionů korun, což je 30 tisíc korun na jeden byt.

 

Zdraoj a autor článku: ČTK



Rubriky článků