hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Izolace -technické informace

Nízkoenergetické a pasivní domy SERIÁL 1.díl - Minerální vlna

23. 9. 2017

(MW) Patří k tradičním a nejrozšířenějším tepelným izolacím na trhu. Vyrábí se ve výrobních závodech na linkách. Vstupními surovinami je diabas, čedič, brikety z recyklované kemenné vlny (odpad z výroby) a ze strusky z vysokých pecí. Struska obsahuje železo. Rozemletá směs se taví při teplotě 1600°C. Láva prochází rozvlákňovací částí, která produkuje vlákno. Na horká vlákna se nanáší drobné kapičky pojiva v podobě rozprášeného filmu.



V tvrdící komoře dochází horkým vzduchem přiváděným z koksové kotelny pod tlakem a o teplotě 600°C k vytvrzování pojiva. Pojivo sestává ze škrobů, rovněž obsahuje příměsy formaldehydu. Následuje formátovací linka s řezáním desek na požadované rozměry.
Ilustrační foto, minerální vlna Isover, zdroj: ISOVER

Obr.: Ilustrační foto, minerální vlna Isover, zdroj: ISOVER

Počtem ukládaných vrstev se ovlivňuje hmotnost izolačních desek. Běžná hodnota stlačení je 150kg/m2, v extrému až 200kg/m2. Na každý výrobek je přesná receptura. Maximální tloušťka desek je 330mm. Výrobky jsou dodávány v balících s ochranným polyetylenovým obalem ve formě desek, rolí nebo rohoží.

Formátování na stavbě je snadné běžnou pilou. Izolace nesmí být zabudována pod úrovní terénu. Přes hydrofobizaci u výrobce (má pouze krátkodobý účinek) je vlna nasákavá. Za 24 hodin přijme až 1kg vody/m2. Na druhou stranu je to difuzně otevřený izolační materiál (tzn. "že dýchá"), který je vhodný například do moderních dřevostaveb. Je prakticky nehořlavá.

Málo publikovaným problémem izolací z minerální vlny je tzv. "koroze". Jsou známy případy, kdy při určité kombinaci teploty a vlhkosti se zabudovaná minerální vlna v konstrukci rozpadla - zkorodovala.

Zatímco dříve se v minerální vlně malým hlodavcům nelíbilo, jejich zmutovaní potomci se v současnosti ve vrstvách izolace rádi zabydlují. Konstrukci je proto nezbytné důsledně chránit mřížkami se spárami jištěnými nejlépe podélným zalištováním. Nejznámějšími dodavateli na trhu jsou společnosti Knauf, Isover a Rockwool. Minerální vlna patří k cenově dostupným, široce rozšířeným tepelným izolacím. Z hlediska vlivu na životní prostředí se jedná o přírodní materiál, ale výroba je závislá na velké spotřebě energií. Obdobným výrobním procesem prochází rovněž skelná vlna, která má podobné vlastnosti jako vlna kamenná.

Zdroj: Publikace Stavba a užívání nízkoenergetických a pasivních domů, vydavatelství Grada
Autor: Josef Smola
Publikace Stavba a užívání nízkoenergetických a pasivních domů, vydavatelství Grada

 

Dotace, energetické posouzení stavby

Pokud řešíte projekt nebo detaily zateplení na opravu domu v pasivním nebo nízkoenergetickém standardu, můžete čerpat dotace na výše uvedené.
Nepropásněte jedinečnou možnost využít státních dotací a ušetřit si tak až desetitísíce korun!
Oslovte nás přes kontaktní formulář, zajistíme vám Energetické posouzení stavby pro přidělení dotací.

Kontaktní formulář



Vaše osobní údaje (firma, jméno, email, telefon, adresa stavby, projekt) zpracováváme a držíme pouze za účelem vytvoření nabídky na materiál – což je Váš i náš oprávněný zájem.
Další informace se dozvíte v našich Zásadách zpracování údajů.




Rubriky článků