hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Izolace -technické informace

Zjistěte si jaký součinitel tepelné vodivosti (λ) má Vaše tepelná izolace

18. 8. 2017

Zateplení domu foukanou izolací

Foukané izolace lze použít u novostaveb i rekonstrukcí. Izolace se používá pro zateplení na rodinné domy, panelové domy, školy, historické objekty, výrobní a skladové haly, centra zábavy a sportu. Pokud je to technologicky vhodné, lze ji aplikovat jak do vodorovných, tak i do šikmých či svislých konstrukcí. Foukaná izolace je vhodná pro zateplování všech částí domů, jako je podlaha, strop, půda, podkroví, stěna nebo střecha. Tato izolace je i v jinak nepřístupných místech – vzniká tak izolace bez spár. Chyby aplikace izolace v detailech a vznik tepelných mostů jsou téměř vyloučeny. Výhoda foukané izolace se projevuje také při řešení detailů u sbíjených vazníků při aplikaci do půdních prostor dřevostavby. Například u nízkoenergetických domů není výjimkou aplikace tloušťky izolace až 40 cm. Díky foukané izolaci lze provést zateplení panelového domu – zateplení střechy nebo zateplení fasády.


Foukaná izolace Climatizer, zdroj: CIUR

Foukaná izolace – cena není jedinou výhodou!

Co je to foukaná izolace?

Foukaná izolace je klasická stavební izolace, která je do stavby aplikována speciálním způsobem (foukáním) s pomocí stroje.
Foukaná izolace Climatizer, zdroj: CIUR

Izolační materiál pro zateplování budov umožňující tuto aplikaci je produkován ve výrobním závodě. Na trhu nalezneme foukané izolace na bázi celulózy, minerální vlny, polystyrénu nebo dřevovlákna. Díky technologii foukání je konstrukce skutečně izolována – je zaručena dokonalá izolace beze spár i v nepřístupných místech, nevznikají žádné odřezky a odpad. Při rekonstrukcích ve většině případů není nutná složitá demontáž konstrukce. Během aplikace materiálu není nijak narušen chod domácnosti či organizace. Tato izolace bývá nazývána také jako dutinová. Foukaná tepelná izolace je oblíbené téma mnoha známých televizních pořadů. Česká televize o izolaci často informuje v pořadu Chalupa je hra, televize Nova v pořadu Rady ptáka Loskutáka a TV PRIMA v Receptáři prima nápadů. Další možností, jak se s danou problematikou blíže seznámit, je prozkoumat vlastnosti foukané izolace z krátkých videí na portálu YouTube.com. Podrobné informace jsou k dispozici i na portále Wikipedia.

Cena a foukaná izolace

Cenu foukané izolace lze jednoduše zjistit s pomocí jednoduchého formuláře u výrobce nebo také některých aplikačních firem. V ceně foukané izolace z celulózy - CLIMATIZER PLUS, foukané minerální vlny CLIMASTONE, foukaného grafitového polystyrenu CLIMASTYREN nebo dřevovlákna CLIMAWOOD je také práce. Zákazník tak neplatí další výdaje za uložení izolace do konstrukce domu. Díky foukané izolaci lze za vytápění domu ušetřit až 50 % nákladů. Návratnost nákladů za izolaci je již od 3 let! Pro cenu foukané izolace je také příznivé, že se jedná o bezodpadní technologii. Při zabudování izolace do domu také ve většině případů není nutná složitá demontáž konstrukce. Samozřejmostí je vysoká rychlost aplikace foukané izolace a snadný přesun hmot. Zateplení půdy domu lze dokonale provést za 3 hodiny. Foukaná izolace vychází cenově příznivě i přesto to, že není prováděna svépomocí, ale realizuje ji odborná firma.
Foukaná izolace Climatizer, zdroj: CIUR

Výhody a nevýhody celulózové izolace

Celulózová izolace CLIMATIZER PLUS je velmi dobrá tepelná izolace (součinitel tepelné vodivosti λD = 0,038 W/m.K). Použití této vláknité izolace významně zlepšuje také akustiku stavební konstrukce. Foukaná celulóza je velmi oblíbena také v tak exotických zemích, jako například Saudská Arábie nebo Austrálie. Vysoká hodnota měrné tepelné kapacity totiž zaručuje izolaci domu proti přehřívání také v letních měsících. Zvláštní vlastností tzv. „živých izolací" (všechny izolace na přírodní bázi) je, že do buněčné struktury váží vlhkost a rozvádí ji. V praxi to znamená, že celulóza funguje jako jakýsi piják, který je schopen ze zavlhlého zdiva vysát vlhkost. Ta se neshlukuje, ale je rovnoměrně rozložena v izolaci. Foukaná izolace CLIMATIZER PLUS je odolná vůči houbám, plísním, hmyzu a hlodavcům. Reakce na oheň suché, volně foukané celulózové izolace, je v třídě C (6 skupin A – F, nejlepší – nejhorší). Pokud je izolace aplikována do dutiny (například předstěna ze sádrokartonu), je reakce na oheň za specifických podmínek v třídě B. Izolace tak nedosahuje hodnot minerálních izolací. Nejčastější otázky a odpovědi na vlastnosti výrobku jsou zodpovězeny na webových stránkách výrobce.
Foukaná izolace Climatizer, zdroj: CIUR
Tabulka

* Šíření plamene po povrchu ČSN 73 0863. Z provedených zkoušek vyplývá, že index šíření po povrchu samotného pěnového polystyrenu je větší než 0. Z tohoto důvodu se doporučuje jeho zakrytí nehořlavým materiálem tak, aby povrchovou úpravu bylo možno hodnotit jako nehořlavou.

Více informací a kalkulačka ZDE

 

Zdroj článku a obrázků: Ciur a.s., systémy pro úsporu energií



Rubriky článků