hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

V Nové zelené úsporám zbývá předposlední den téměř 150 milionů

29. 11. 2013

Téměř 150 milionů korun je ještě volných v programu Nová zelená úsporám 2013, který poskytuje dotace na rekonstrukce a zateplení rodinných domů. Vyplývá to z údajů na webu programu. Celkem vyhradilo ministerstvo životního prostředí jednu miliardu korun, která se měla čerpat od poloviny srpna do pátku 29. listopadu. Podle informací ČTK resort pravděpodobně prodlouží termín pro podávání žádostí, dokud se všechny peníze nevyčerpají.



Nová zelená úsporám 2013MŽP zároveň očekává, že do konce roku získá zhruba dvě miliardy z prodeje emisních povolenek. "Kdyby všichni žadatelé podali žádosti správně, tak je program vyčerpán, tím, že jsme museli nějaké žádosti vyřadit, zůstalo 840 milionů," řekl dnes ČTK mluvčí MŽP Matyáš Vitík.
Výzva se zaměřuje například na zateplení, výstavbu rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností a na efektivní využití zdrojů energie, výměnu zdrojů tepla na tuhá paliva nebo ekologicky šetrné zdroje. Výše dotace záleží na tom, kolik žadatelé díky investici ušetří.

Program má žadatele motivovat, například sníží-li spotřebu tepla na vytápění až o 60 procent, dosáhnou na podporu až 50 procent z uznatelných nákladů. Zvýhodněny jsou v programu domácnosti postižené záplavami, kterým stát slibuje až dvacetiprocentní slevu na všechny typy opatření. Lidé posílali žádosti například na zateplení, novou výstavbu nebo na rekuperace.
Nová zelená úsporám má navíc zajištěno pokračování. Vláda začátkem listopadu schválila stejnojmenný program, který byl měl do roku 2020 poskytnout dotace v celkové odhadované výši 27 miliard korun. První zelená úsporám v letech 2009 až 2012 hospodařila s 21 miliardami korun a podpořila kvalitní zateplení a nové čisté zdroje tepla v minimálně 150.000 domácnostech. Nestačila ale všem žadatelům.

Kritici však při zahájení programu NZÚ 2013 poukazovali na nedostatek kvalifikovaných odborníků, kteří jsou oprávněni zpracovávat energetické audity. Ty může vykonávat pouze 300 odborníků, zhruba 1200 je certifikovaných auditorů. Stavaři kritizovali také neustále odkládaný termín vyhlášení programu a jeho spuštění až v srpnu. "Srpnový termín znamená, že se realizace letošní sezony fakticky nedotkne, bude to spíše až pro příští rok," řekl při zahájení programu ČTK viceprezident a ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS ČR) Miloslav Mašek.
Podobný názor měl také předseda sdružení EPS ČR Pavel Zemene. "Potenciální žadatelé vyčkávali a dodavatelé, tedy stavební firmy a výrobci izolačních materiálů, tak čelili značné nejistotě," poznamenal předseda sdružení, jehož členy jsou výrobci zateplovacích materiálů. Podobně odsouvaný termín vyhlášení podmínek programu kritizoval také ředitel Šance pro budovy Petr Holub. Tomu se navíc nelíbilo ani množství peněz, které vláda na Novou zelenou úsporám vyčlenila. "Pro podobné programy, které pomohou rodinám k energeticky úspornému bydlení, lze efektivně využít i deset miliard ročně," tvrdil při spuštění programu Holub.

 


Autor: ČTK



Rubriky článků