hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Vláda krizi ve stavebnictví přehlíží, stěžují si stavaři

24. 5. 2013

Situace ve stavebnictví se již pátým rokem vyvíjí velmi nepříznivě. Přesto je to jediný sektor, kterému se vláda za celé toto období žádným způsobem nesnažila pomoci. Na dnešní konferenci nazvanou "Bipartitní platformy Stavebnictví I." to ČTK řekl viceprezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS) Pavel Ševčík.


„Došlo k dramatickému poklesu zakázky, byla zmrazena nebo silně omezena příprava velkých infrastrukturních staveb. Není zajištěno financování z fondů EU, není jasný výhled na další roky. Proto zaostává jak nová výstavba, tak i údržba dopravní infrastruktury, nerozvíjí se programy podporující bytovou výstavbu," popsal současný stav resortu Ševčík. Oboru měla pomoci četná jednání stavařů s představiteli vlády, to se však prý nestalo. "Výstupy z četných jednání s premiérem, ministry, poslanci, senátory i témata projednávaná na poradním sboru premiéra pro sektor stavebnictví měla být naplněna konkrétními opatřeními. To se však neděje," řekl ČTK Ševčík.
"Předkládáme jasně formulovaná opatření, která jsou prorůstová, proinvestiční a vedla by k růstu zaměstnanosti. Bohužel však nejsou naplňována rozhodnutím vlády," prohlásil Ševčík.
Ilustrační fotoPoradní sbor předsedy vlády pro sektor stavebního průmyslu vznikl v roce 2011. Členy jsou náměstci nebo vrchní ředitelé pěti ministerstev, významní ekonomové - členové NERV, představitelé akademické obce, zástupci Hospodářské komory ČR, SPS a SIA ČR - Rady výstavby. Cílem bylo vytvořit odborné a fundované zázemí pro problematiku stavebnictví, z nějž by premiér čerpal informace o vývoji a problematice tohoto oboru, získával názory a podněty odborníků či návrhy odborných řešení s reálným pohledem na možnosti jejich přijetí.

České stavebnictví se potýká s dlouhodobou recesí. V březnu stavební výroba podle Českého statistického úřadu klesla meziročně o 20,6 procenta. Stavební produkce se v posledních letech propadla z 547,5 miliardy korun v roce 2008 na loňských 424 miliard korun. Výrazně se snížil i počet velkých stavebních firem zaměstnávajících více než 50 lidí, před čtyřmi roky jich bylo 767, zatímco loni už jen 603.

Autor: ČTK



Rubriky článků