hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

V San Francisku budou stavět nejmenší byty v USA

25. 9. 2012

Radnice amerického San Franciska připravuje dramatickou změnu stavebních norem, která místním developerům umožní budovat ty nejmenší byty v USA. Bude-li plán schválen, vzniknou v San Francisku byty o celkové rozloze pouhých 20,5 čtverečního metru. Podle listu Los Angeles Times bude v takovém bytě kuchyň, toaleta i ložnice.

 

Kritikové plánu varují, že podle nového nařízení budou ve městě vznikat byty o rozloze jen dvojnásobné ve srovnání s vězeňskými celami. Dosavadní pravidla ukládala, že nejméně dvacetimetrovou výměru musí mít obývák - nyní se tato velikostní norma má vztahovat na celý byt.

Minibyty mají být levnější alternativou pro "singles", tedy osaměle bydlící obyvatele San Franciska. Podle průzkumu z letošního června dosahovala ve městě výše průměrného nájemného částky 2734 dolarů (asi 52.000 korun), což je o 13 procent víc než loni. Za nové malé byty by nájemník zaplatil od 1200 do 1500 dolarů (do 29.000 korun) měsíčně. Do takového příbytku se podle radních mohou ovšem vejít nanejvýš dva lidé.

"V našich představách by každý měl bydlet v rodinném domě nebo rozměrném, prostorném bytě, ale realita života taková není. Ne každý si něco takového může dovolit," řekl listu Los Angeles Times navrhovatel nových norem Scott Wiener.

Odpůrci jeho plánu tvrdí, že projekt povede k hustému zalidnění centra a k potížím v dopravě. Poukazují na praxi přelidněného Singapuru, jehož vláda nedávno normy pro minimální velikost bytů naopak zvýšila.





autor: ČTK



Rubriky článků