hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Dotace na zateplování mohou pokračovat z prodeje povolenek

22. 2. 2011

Ekologické sdružení Hnutí Duha navrhuje nahradit po prosinci roku 2012 dotační program Zelená úsporám podobným, který by peníze čerpal z aukcí emisních povolenek a dividend společnosti ČEZ. Hnutí Duha to uvedlo na dnešní tiskové konferenci. Takzvaný Program energetické nezávislosti by pomohl Česku snížit závislost na energetických zdrojích a domácnostem by pomohl zateplit "dům od domu". Podle propočtů sdružení by měl mít nový program k dispozici 16 miliard korun ročně.



 
Zelená úsporám může během tří let rozdat zhruba 19 miliard korun, které Česko získalo z prodeje volných emisních povolenek z 90. let. Kvůli vysoké poptávce je ale nyní program zablokován a ministerstvo životního prostředí uvažuje o snížení průměrné dotace ze 60 procent celkové investice na 50 procent, aby se dostalo na všechny zájemce.

"Program energetické nezávislosti na roky dopředu zajistí, aby stát mohl s úspěšným a populárním zateplováním domům nadále pokračovat. V příštích měsících budeme o vytvoření programu jednat s ministry i dalšími politiky," uvedl programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký.

Podle vedoucího odboru klimatu ministerstva životního prostředí Pavla Zámyslického by podpora zateplování budov a energetických úspor měla fungovat i potom, co Zelená úsporám skončí. Kolik peněz bude moct stát do programu dát, závisí podle Zámyslického na výnosu z aukcí povolenek a pravidlech, která na přerozdělování peněz určí Evropská unie.

"Zpět do ochrany klimatu a životního prostředí má být vrácena polovina výnosu," řekl Zámyslický ČTK. Dodal, že že peníze tak bude možné využít například také na snižování emisí z průmyslu, budování chytrých sítí a na plnění závazků Česka vůči rozvojovému světu. "Neplatí, že budeme investovat jen do jedné oblasti. Může existovat vícero různých programů," uvedl.

K financování programu Hnutí Duha navrhuje využít peníze z aukcí emisních povolenek, jejichž část si budou muset od roku 2013 kupovat elektrárny, hutě a další průmyslové podniky. Výnos z aukcí má jít do státního rozpočtu a evropská legislativa požaduje, aby polovina výnosů sloužila ke snižování emisí skleníkových plynů. V roce 2013 by měly aukce podle odhadů ministerstva životního prostředí přinést asi 12 miliard korun, v roce 2020 asi 37 miliard Kč.

V prvních letech by proto měly financování programu posílit podle návrhu sdružení dividendy společnosti ČEZ. Program by měl podle Hnutí Duha spravovat Státní fond životního prostředí, který má zkušenosti ze Zelené úsporám.

O výnosy z prodeje emisních povolenek má podle deníku E15 zájem vedle ministerstva životního prostředí také ministerstvo financí. Ministr financí Miroslav Kalousek podle listu nechce, aby zisky z povolenek zamířily do fondu, který spadá pod ministerstvo životního prostředí.

Příděl emisních povolenek z EU, které si budou podle nových pravidel jednotlivé podniky v aukcích kupovat, se vztahuje na období 2013 až 2020. Česká vláda zvažuje, zda použije část výnosů na kompenzaci zdražení elektřiny v důsledku loňského rozvoje solárních elektráren.









autor: ČTK



Rubriky článků