hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Výdaje na protipovodňová opatření se letos zvýší na 1,5 mld. Kč

12. 2. 2011

Na protipovodňová opatření bude letos směřovat 1,5 miliardy korun po loňských 1,45 miliardy Kč. Více než v minulosti mají vznikat menší projekty. Vznik větších staveb totiž často komplikuje neochota vlastníků pozemků dohodnout se se státem na jejich odkupu či pronájmu. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa. Zhruba tři čtvrtiny peněz mají pocházet z půjčky od Evropské investiční banky, čtvrtina pak ze státního rozpočtu.

Ilustrační foto

Podle Fuksy mají při výstavbě protipovodňových opatření dostávat přednost opatření se zaměřením na celé vodní toky. Na projektech by se do budoucna měly finančně podílet také obce. Problémy s pozemky brzdí například miliardový projekt na suchý poldr u Teplic nad Bečvou na Přerovsku.Teplický poldr by přitom měl patřit mezi největší v zemi a v případě ohrožení by dokázal zadržet kolem 35 milionů metrů krychlových vody.

Loni bylo podle ministerstva zemědělství dokončeno celkem 23 protipovodňových staveb na významných vodních tocích zhruba za 1,3 miliardy korun. Dalších 31 protipovodňových opatření vzniklo na drobných vodních tocích za celkem 150 milionů korun.

Letos by mělo vyrůst 16 nových velkých projektů v ceně 1,2 miliardy. Dalších 300 milionů poputuje na přibližně čtyři desítky menších opatření.
Mezi nejnákladnější stavby má letos patřit zvýšení kapacity koryta řeky Třebovky mezi obcemi Hylváty a Dlouhá Třebová v Pardubickém kraji. V místech souvislé zástavby zde mají navíc vzniknout opěrné zdi. Projekt si vyžádá 203,8 milionu korun.

Výstavba hrází a ochranných zídek na Labi, která má zvýšit ochranu obce Křešice, má stát bezmála 194 milionů korun. Opatření na Tiché Orlici, která mají ochránit před velkou vodou Choceň, mají stát 152 milionů Kč.

Za správu malých vodních toků v Česku do konce loňského roku zodpovídala Zemědělská vodohospodářská správa (ZVHS). Od ledna si její kompetence rozdělily státní podniky Lesy České republiky a jednotlivá Povodí. Ministerstvo zemědělství si od tohoto kroku slibuje finanční úspory i urychlení odstraňování případných povodňových škod. Podle dřívějšího Fuksova vyjádření tak státní rozpočet ušetří asi 360 milionů korun ročně.






autor: čtk



Rubriky článků