hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Stavebnictví a průmysl se vrátily k růstu, přebytek obchodu překvapil

3. 5. 2024

Průmyslová i stavební výroba v Česku po několikaměsíčním poklesu v únoru meziročně vzrostla, zahraniční obchod skončil ve výrazně větším přebytku, než očekávali analytici. Vyplývá to z čísel, která zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Růst stavebnictví, který byl nejrychlejší od května 2022, podpořila podle ekonomů mírná zima a snižování úrokových sazeb, průmysl a zahraniční obchod táhla k lepším výsledkům výroba automobilů. Razantní odražení průmyslu ode dna analytici nečekají, celoroční růst odhadují většinou do jednoho procenta.


Průmyslová výroba v Česku se po třech měsících poklesu v únoru meziročně zvýšila o 0,7 procenta, proti lednu byla vyšší o 1,9 procenta, oznámil ČSÚ na webu. Stavební výroba po čtyřech měsících poklesu vzrostla proti loňskému únoru o 3,6 procenta, meziměsíčně si polepšila o 4,8 procenta. Zahraniční obchod ČR v únoru skončil v přebytku 34,6 miliardy korun, který byl meziročně vyšší o 19,7 miliardy.

Produkce motorových vozidel v ČR ve srovnání s loňským únorem vzrostla o 9,2 procenta, podle analytiků částečně i vlivem srovnání s loňskými nízkými čísly. Vzhůru šla také výroba v potravinářském a chemickém průmyslu, o 12,7 procenta naproti tomu klesla výroba strojů a zařízení. Desetinový pokles ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a tepla ovlivnilo teplé počasí, uvedli statistici.

Statistika - stavební výroba

Analytici poukázali na to, že bez vlivu automobilového průmyslu by celková výroba meziročně klesla. "Únorová čísla v průmyslu přinášejí jen slabé známky jeho zotavování," uvedl ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Upozornil, že i zaměstnanost v průmyslu zůstává meziročně nižší. Podle hlavního ekonoma Cyrrusu Víta Hradila zůstává objem produkce na hodnotách z roku 2018. "Máme tak za sebou již téměř šest let průmyslového 'nerůstu'," doplnil.

Za pozitivní signál ekonomové považují nové zakázky, které meziročně vzrostly o 8,8 procenta a meziměsíčně o 4,8 procenta. "Letos v únoru byla hodnota nových zakázek v běžných cenách nejvyšší od září 2022," podotkl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Na rozdílný vývoj jednotlivých odvětví poukázal ekonom Deloitte Filip Pastucha. Výroba a počty nových zakázek podle něj rostou spolu s automobilovým také v chemickém a farmaceutickém průmyslu. "Naopak v odvětvích jako hutnictví či slévárenství stále k obnově poptávky nedochází a nezdá se, že by se situace v následujících měsících zásadně zlepšila," dodal.

Statistika - průmyslová výroba

Stavebnictví v únoru táhly vzhůru hlavně inženýrské stavby, tedy například dopravní financované z veřejných investic. Naopak pokles pozemního stavitelství, do kterého patří výstavba domů, klesla a investoři jsou v tomto segmentu podle analytiků a odborníků oslovených ČTK stále opatrní. Únorový růst stavebnictví tak podle nich není známkou zlepšení na trhu s bydlením. Data může také zkreslovat meziroční srovnání s nízkými hodnotami před rokem, upozornili.

"V podstatě jarní teploty pomohly stavební produkci, ale samozřejmě se těžko mohly podepsat na vydaných stavebních povoleních," uvedl ekonom a analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Poukázal na to, že orientační hodnota staveb, na které úřady vydaly stavební povolení, byla meziročně o 15,9 procenta nižší. Letošní snížení úrokových sazeb podle ekonomického poradce předsedy vlády a analytika BH Securities Štěpána Křečka zvýší zájem lidí o hypotéky, ale zároveň také povede k nárůstu cen nemovitostí.

Statistika - obchod

Přebytek obchodní bilance 34,6 miliardy korun násobně převyšoval odhady analytiků kolem deseti miliard Kč. "Po lednovém výsledku zahraničního obchodu, který byl spíše zklamáním, únor přinesl vyšší míru optimismu. Za první dva měsíce letošního roku je přebytek téměř dvakrát vyšší než loni," uvedl analytik Raiffeisenbank Martin Kron. Probudil se export i import, podotkl hlavní analytik společnosti Citfin Tomáš Volf. Ekonom UniCredit Bank Martin Pour ale upozornil na slabší výkonnost německé ekonomiky, což bude podle něj zejména v prvním pololetí doléhat i na české exportéry.



Zdroj článku: České noviny

Rubriky článků