hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Ceny v průmyslu rostly, v zemědělství klesly, analytici čekají nižší inflaci

6. 3. 2024

Ceny průmyslových výrobců v prosinci meziročně vzrostly o 1,4 procenta. Stavební práce zdražily o 2,6 procenta a služby pro tržní podniky o 4,4 procenta, naopak ceny zemědělských výrobců meziročně klesly o 19 procent, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ve srovnání s předchozím měsícem ceny ve všech segmentech klesaly nebo stagnovaly, což podle analytiků ukazuje, že inflační vlna v Česku už odezněla. Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele, a podle analytiků by tak lednová inflace mohla být kolem tří procent. Předpokládají rovněž, že existuje prostor pro další zlevnění potravin.

"Ceny v průmyslu meziměsíčně klesají již tři měsíce v řadě a od svého vrcholu v lednu 2023 již umazaly solidních 4,2 procenta. Ještě dramatičtější vývoj se pak odehrává v zemědělství, kde ve stejném období došlo ke zlevnění o 20,3 procenta. Tento vývoj lze přičíst jak příznivé situaci na komoditních trzích, tak všeobecnému ochlazení poptávky, které stlačuje marže producentů," uvedl hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil.

"Uklidnění cen komodit na světových trzích a velmi slabá poptávka nedovoluje průmyslníkům zásadněji zvyšovat své cenové požadavky. Totéž platí pro zemědělce, proto v tomto roce neočekáváme nějaké skokové navyšování cen v těchto oblastech, což je velmi dobrá zpráva i pro konečné spotřebitele," soudí analytik Raiffeisenbank Martin Kron.

U stavebních prací jsme v posledním roce mohli zaznamenat značný nárůst cen
U stavebních prací jsme v posledním roce mohli zaznamenat značný nárůst cen


Podle ekonoma BHS Štěpána Křečka klesají nejen ceny zemědělských výrobců, ale i pohonných hmot a energií. Spolu s poklesem sazby DPH na potraviny z 15 na 12 procent to vytváří prostor pro zlevňování potravin v obchodech, uvedl.

Za celý loňský rok ceny průmyslových výrobců vzrostly o pět procent, ceny stavebních prací o šest procent a ceny tržních služeb pro podniky o 5,6 procenta. Ceny zemědělských výrobců se za celý rok snížily o šest procent, v roce 2022 přitom o 31,8 procenta meziročně vzrostly.

Ve veřejném prostoru přetrvává spor o to, kdo je zodpovědný za vysoké ceny potravin, zda zemědělci, zpracovatelé nebo obchodníci. Například podle prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové dodavatelé nedávají žádný důvod ke zdražování potravin, obchodní řetězce při vyjednáváních s nimi přistoupí na zdražení nejvýše v jednotkách procent a někdy po potravinářích žádají i snížení cen. Svaz obchodu a cestovního ruchu tvrdí, že za zdražováním je růst cen potravinářů.

Zdroj článku: České noviny
Zdroj obrázku: Freepik

Rubriky článků