hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Největší zdražení tepla pocítí domácnosti v nezateplených domech

19. 2. 2024

Od ledna 2024 skončila státní podpora zastropování cen energie. České domácnosti pocítí zdražení u elektřiny v řádech nižších desítek procent. Podobně to bude u plynu, a to i přes to, že cena obou komodit se stabilizovala.

Zdražení je způsobené především skokovým nárůstem regulované složky a návratem poplatků za obnovitelné zdroje energie. Většina českých tepláren bude rovněž teplo zdražovat, a to až o třicet procent.

Jediným dlouhodobě účinným řešením, jak se před drahými energiemi ochránit, je komplexní zateplení, kterým lze uspořit až 70 % nákladů na vytápění. Pro mnoho domácností to však znamená výdaj v řádech statisíců korun, který si nemohou dovolit jednorázově vydat.

Odborníci v takovém případě doporučují začít dílčím zateplením například střechy, které může spotřebu energie snížit velmi rychle až o 20 %. Provedení zateplení šikmé střechy je jednoduché a patří mezi finančně méně náročná opatření.

Roční platba za energie přesahující 100 000 Kč za dodávku plynu o objemu 40 MWh je realitou pro nezateplené rodinné domy s podlahovou plochou 150 m2 (viz příklad). Pokud se mají české domácnosti ochránit před drahými energiemi, musí rodinné domy ideálně snížit roční spotřebu energie pod 12 MWh. Dosažení 12 MWh je naprosto realistický cíl. Takovou spotřebu mají domy postavené v běžném standardu před 15 lety nebo dobře zateplené starší domy.

„K dosažení roční spotřeby pod 12 MWh je třeba dům pořádně zaizolovat, což u většiny starých domů postavených v 80. letech nebo dříve znamená použít na fasádu 20 cm izolantu a do střechy 40 cm,“ vysvětluje architektka Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace.

I když se v minulosti používaly menší tloušťky izolace, nyní to se zdražením energie nedává smysl.

„Snížením tloušťky izolace se ušetří maximálně pár desítek tisíc korun. Avšak za teplo, které málo izolovaným domem, dál utíká pak majitel domu v dlouhodobém horizontu zbytečně zaplatí několikanásobek ‚uspořené‘ částky. Nedostatečné zateplení zůstane na stavbě klidně i padesát let,“ dodává architektka Marcela Kubů.

Nižší spotřeby energie lze dosáhnout komplexním zateplením, které je však náročné na přípravu i provedení, a nízkopříjmoví majitelé domů si jej často nemohou dovolit, a to ani po započtení dotace. Dosavadní a pochopitelná strategie státu je podporovat větší projekty s vyšším potenciálem úspor. Po zateplení celého domu totiž může spotřeba klesnout až o 70 %. Realizace takového projektu ale vyjde i přes 500 tisíc Kč.

S financováním zateplení mohou pomoci státní dotace z programu Nová zelená úsporám. Žádat o ně mohou nejen majitelé rodinných domů, ale také bytové domy (společenství vlastníků jednotek, bytová družstva).

Na zateplení rodinného domu lze získat až 950 tisíc korun, bytovým domům stát přispívá až 50 % přímých realizačních výdajů.

Zateplením domu se podstatně sníží energetická spotřeba: čím více izolace, tím nižší spotřeba
Zateplením domu se podstatně sníží energetická spotřeba: čím více izolace, tím nižší spotřeba


Reálný příklad:

Čtyřčlenná domácnost v nezatepleném domě s podlahovou plochou 150 m2 spotřebuje průměrně 40 MWh plynu ročně.

Při ceně plynu 2 500 Kč za MWh (vč. DPH a distribučních poplatků) zaplatí měsíčně přes 8 300 Kč, ročně 100 000 Kč. Po komplexním zateplení domu klesne spotřeba domácnosti na 12 MWh a měsíční platby spadnou na cca 2 500 Kč. Rodina tak uspoří 70 000 Kč ročně. Rozpočet na provedení zateplení je 575 000 Kč bez dotace, návratnost je tak kratší než 8,5 let.

Pokud chce rodina ušetřit, vyplatí se i dílčí investice, například do zateplení střechy. Realizace stojí obvykle od 60 do 90 tisíc Kč, a tepelné ztráty se přitom sníží o 20 %. Investice se vrátí za 4,5 roku. Další opatření může domácnost provést později.


Zdroj článku: AVMI

Rubriky článků