hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Dvě třetiny Čechů si stěžují na hluk v bytech. Jak najít klid i v paneláku?

16. 1. 2024

Obzvlášť v době vánočních a silvestrovských oslav lidé často nedbají na dodržování nočního klidu. Přestože české byty často splňují zákonem nastavené normy, až ve dvou třetinách však ruší obyvatele nepříjemné zvuky od sousedů, z chodby či z ulice celoročně. Jak se obtížného hluku jednoduše zbavit, vysvětlují odborníci ze společnosti Saint-Gobain.

Hluk bývá častým problémem v panelových domech, často se mu však nevyhnou ani obyvatelé zděných bytových domů. „Stěny mezi jednotlivými byty musí dle normy tlumit hluk na úrovni 53 decibelů, u panelových domů pouze o 52 decibelů. Rozjetý večírek u sousedů, ale třeba i nahlas puštěné rádio však mnohdy dosahují takové hladiny hluku, že neprůzvučnost dělících konstrukcí nestačí,“ vysvětluje Robert Hošek ze společnosti Rigips, Saint-Gobain. Podle průzkumu, který uspořádala společnost Saint-Gobain ve spolupráci s agenturou STEM/MARK a stavební spořitelnou Raiffeisen, tak celé dvě třetiny českých domácností považují za největší nedostatek svého bydlení právě hluk.

Dlouhodobé vystavení hluku přitom nevede pouze k nespavosti a únavě, ale také ke zhoršení paměti a soustředění či rozvoji civilizačních chorob, jako je například deprese. „Jak velký vliv má hluk na naši psychiku, závisí na mnoha individuálních aspektech. Obvykle nám méně vadí zvuky, na které jsme již zvyklí a dokážeme je předvídat. Podvědomě jsme dokonce méně citliví na hluk vycházející od sousedů, s nimiž máme bližší a důvěrnější vztah. Obecně však platí, že dlouhodobé vystavení hluku se na nás podepíše téměř vždy,“ říká odborník z Rigipsu. Patříte-li tedy i vy mezi nešťastníky, které doma trápí hluk, rozhodně není radno jeho vliv podceňovat.


Čtyři typy hluku – vnitřní, vnější, technický a kročejový

Existují čtyři základní typy hluku, který v budovách vnímáme. „Vnější hluk může zahrnovat hluky z ulice, jako jsou projíždějící auta, vnitřní hluk vychází právě z večírků či nahlas puštěné televize u sousedů. Technický hluk způsobují domácí spotřebiče či například projíždějící výtah, zatímco kroky a další zvuky způsobené kontaktem osob či předmětů s podlahou od sousedů nad námi spadají pod takzvaný kročejový hluk,“ vyjmenovává Robert Hošek. Pokud vás některý z nich trápí, není však nutné odstěhovat se na samotu. S každým z nich se dá v dnešní době díky moderním materiálům zatočit.


Bojujete s hlukem v domě? Pomoct vám může dodatečná akustická izolace
Bojujete s hlukem v domě? Pomoct vám může dodatečná akustická izolace


Vnější, vnitřní i technické zvuky se v domě šíří vzduchem. U dělicích konstrukcí, příčky nebo podlahy, které oddělují například dvě bytové jednotky, je důležitým parametrem vzduchová neprůzvučnost. „To je hodnota, která určuje, kolik hluku daná konstrukce utlumí ,“ vysvětluje odborník z Rigipsu. Ideálním jsou v tomto směru například speciálně upravené – akustické – sádrokartonové desky, jejichž jádro se dá modifikovat tak, aby vzduchovou neprůzvučnost zvyšovala. „Čím je struktura sádry méně spojitá, tím pomaleji se v ní šíří podélné zvukové vlny a tím vyšší je její útlumový činitel. Chemické činidlo, které omezuje vzájemné prorůstání krystalů, tak dává vzniknout speciálním sádrokartonovým deskám, které dokáží výborně tlumit hluk,“ vysvětluje Robert Hošek. Některé sádrokartonové desky jsou navíc doplněny speciální technologií pohlcující v interiéru škodlivý formaldehyd, takže mohou našemu zdraví prospět ve více ohledech.


Hluk z vedlejšího bytu vyřeší akustická předstěna

Chceme-li zamezit šíření hluku vzduchem, nejprve je třeba zjistit, odkud rušivé zvuky vycházejí. „Pokud zjistíme, že hluk vychází z bytu vedle nás, řešením je montáž akustické předstěny, tedy dodatečné konstrukce umístěné zevnitř na stěnu bytu. Tyto předstěny se skládají z akustických sádrokartonových desek vyplněných akustickou izolací. Jejich montáž by neměla zabrat víc než den a dá se zvládnout i svépomocí,“ říká odborník z Rigipsu. Akustickou předstěnu ze sádrokartonu si podle něj lze zbudovat i mezi jednotlivými místnostmi, chceme-li si v bytě vytvořit nějakou oázu klidu. „Konstrukce je tenká, takže prostor bytu nijak znatelně nezmenší,“ dodává odborník z Rigipsu.

Vložení minerální izolace do akustické předstěny
Vložení minerální izolace do akustické předstěny

Akustická předstěna může zabránit také hluku pronikajícímu do bytu z ulice. Její instalace ale nemusí nést kýžené výsledky, bude-li hluk do místnosti nadále proudit skrze okna. „Akustické vlastnosti bývají u skla někdy opomíjené, jedná se ale o důležitou veličinu. V základu platí, že čím je sklo tlustší, tím lépe místnost odhlučňuje,“ říká Michal Široký ze společnosti Saint-Gobain Glass. Nejlepší volbou pro ochranu proti hluku je podle něj však vrstvené neboli lepené sklo. „Jeho součástí bývá akustická fólie, která zvuk absorbuje,“ vysvětluje.

Upozorňuje však také, že u nových oken je třeba řešit útlum hluku úplně od počátku, protože z jeho parametrů pak vychází i požadavek na stavební hloubku rámu. „Zanedbáme-li požadavky na akustiku, na správné sklo později již nezbude dostatek místa,“ varuje Michal Široký. Požadavky na akustiku okna je tak podle něj třeba formulovat ihned, i proto, že když se neozveme, dodavatel nám obvykle poskytne standardní okno s poměrně nízkými protihlukovými vlastnostmi, jejichž vzduchová neprůzvučnost je jen něco kolem 32 decibelů.


Akustické podhledy pohltí zvuk od sousedů shora

Dělají-li vám potíže spíš zvuky hádek nebo nočních diskoték vycházejících z bytu nad vámi, je na místě zaizolovat strop. Ani zde se není třeba pouštět do složitých operací. Stačí na něj aplikovat akustické sádrokartonové podhledy. „Podhled z modrých akustických desek a s kvalitní minerální izolací dokáže hluk odizolovat velmi dobře.,“ vysvětluje Robert Hošek.

Hluk z vyšších pater odfiltrují akustické podhledy
Hluk z vyšších pater odfiltrují akustické podhledy

Plovoucí podlaha vyřeší kročejový hluk

Kročejový hluk, který vzniká mechanickými nárazy, se na rozdíl od ostatních tří typů hluku šíří samotnou konstrukcí budovy. „U řešení kročejového hluku je důležitou veličinou kročejová neprůzvučnost konstrukce. Skladba podlahy by tedy měla obsahovat kročejovou izolaci, která má nízkou hodnotu dynamické tuhosti. Díky tomu dokáže účinně tlumit nárazy a snižuje vibrace, které se z podlahy přenáší do dalších konstrukcí. Ideálním materiálem je například čedičová či skelná vlna,“ vysvětluje Tomáš Truxa ze společnosti Isover, Saint-Gobain. Pokud však mají sousedé nad vámi například aktivnější děti, řešení situace je na nich. „Kročejový hluk se musí řešit ve skladbě podlahy, akustické podhledy na stropě tedy bohužel nepomohou. Řešením je kročejová izolace mezi nosnou konstrukcí podlahy, a roznášecí vrstvou,“ říká odborník z Isoveru.

Pokud vám tedy dlouhodobě vadí hluk od sousedů nebo zvnějšku, nemusíte propadat depresi. Způsoby, jak okolní hluk izolovat, naštěstí existují a nebývají časově ani finančně nákladné. Většinu opatření lze provést během jediného dne a často se vejdou do několika tisíc korun.



Zdroj článku: ISOVER
Autor fotografií: Rigips, Saint-Gobain

Rubriky článků