hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Počet zahájených staveb bytů v ČR do konce října vzrostl o 66 procent na 13.422

18. 1. 2022

Stavební firmy v Česku zahájily v roce 2021 do konce října stavbu 13.422 bytů v bytových domech, meziročně o 66,4 procenta více. Nejvíce jich bylo v Praze, kde jejich počet vzrostl o 104,9 procenta na 5952. Počet zahájených staveb rodinných domů se v ČR meziročně zvýšil o 4,9 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

 

Podle ekonoma společnosti Natland Petra Bartoně se ve stavebnictví začínají odčiňovat šoky covidu. "Nyní se začíná karta obracet a výstavba bytů táhne celkově sektor nahoru, zatímco inženýrské stavby klesají. Nesmíme však zapomínat, že meziroční srovnání dnes nejsou vypovídající, neboť porovnávají s velkým loňským poklesem. Předchozí měsíc stavebnictví bytů vzrostlo, v říjnu opět nepatrně kleslo, ale alespoň v posledních měsících neklesá meziměsíčně tolik jako inženýrské stavitelství," uvedl Bartoň.

Na Prahu připadalo do konce října 44,35 procenta všech nově zahájených staveb bytových domů. Následovaly Jihomoravský kraj s podílem 13 procent, Středočeský kraj s podílem 12,8 procenta a Jihočeský kraj s 8,1 procenta. Naopak v Ústeckém kraji bylo zahájeno pouze 81 bytů, což byl podíl 0,6 procenta na celkovém počtu.

Nejvíce zahájených výstaveb bytů bylo v Praze
Nejvíce zahájených výstaveb bytů bylo v Praze


Počet nově rozestavěných rodinných domů do konce října meziročně vzrostl o 4,9 procenta ze 16.571 na 17.377. Nejvíce jich připadalo na Středočeský kraj s podílem 23,1 procenta. Následují Jihomoravský kraj s 12,9 procenta, Moravskoslezský kraj s 10,4 procenta a Jihočeský kraj s podílem 6,4 procenta. Nejméně jich bylo v Praze a v Karlovarském kraji, kde shodně 415 nových rozestavěných rodinných domů odpovídá podílu 2,4 procenta z celkového počtu.

Spolu s dalšími kategoriemi, jako jsou nástavby, vestavby a penziony, začali jednotlivci a stavební firmy do konce října stavět 36.018 bytů, což bylo meziročně o 26,9 procenta více. Největší podíl měla Praha s 19 procenty. Následovaly Středočeský kraj s 17,8 procenta, Jihomoravský kraj s 13,7 procenta a Moravskoslezský kraj s podílem sedmi procent. Nejméně jich bylo na Karlovarsku (2,3 procenta), tento kraj je podle počtu obyvatel nejmenší.

Podle Bartoně podobně jako v Česku zůstává ze sousedních států pouze v Německu bytové stavebnictví stále pod průměrem EU v porovnání s úrovněmi před pandemií. "Například v Polsku je výkon pozemního stavebnictví vyšší než před covidem. Nárůst hodnoty staveb je však ošemetný - kvůli revoluci v cenách materiálů roste v obou sektorech hodnota staveb nezávisle na tom, zda toho stavíme objektivně více. Proto je třeba být opatrně optimistický - potřebujeme zvyšovat výkon stavebnictví tím, že se bude stavět více, ne tím, že se bude stavět dráže," dodává Bartoň.

Situaci s Polskem srovnala i ředitelka strategie developera UDI Group Marcela Fialková. "Například ve Varšavě, kde stavíme byty se stejnými náklady jako naši kolegové tady v Praze, jsou ceny na trhu v průměru zhruba poloviční, a to jen díky silné konkurenci a masivní výstavbě. Pokud už srovnáváme Polsko a Česko, tak jen ve Varšavě se ročně zahájí více bytů v bytových domech než v celé ČR dohromady," uvedla.


Zdroj článku: České noviny



Rubriky článků