hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Jak získat dotaci z programu Nová zelená úsporám krok po kroku

9. 3. 2020

Na první pohled se může zdát, že je proces získávání dotace složitý a zdlouhavý. Není třeba se bát - sestavili jsme pro Vás praktický návod, jak postupovat pro úspěšné získání dotace z programu Nová zelená úsporám. Na závěr jsme si pro vás připravili pět nejčastějších mýtů ohledně dotačního programu, které uvedeme na pravou míru.

 

Jak úspěšně zažádat o dotaci krok po kroku

1. Zhodnoťte finanční možnosti

Ještě předtím, než o finanční podporu zažádáte, se musíte sami sebe zeptat, jestli si dotaci můžete dovolit. Program Nová zelená úsporám počítá s tím, že se na výstavbě budete finančně podílet i Vy. Částka vám bude udělena až poté, co rekonstrukci či stavbu úspěšně dokončíte. Pro spočítání výše dotace existuje online dotační kalkulačka.

2. Najděte projektanta a energetického specialistu

Ještě než začnete se samotnou stavební prací, je třeba informovat příslušný stavební úřad. Budete potřebovat odborný posudek. Ten se skládá ze dvou částí: z energetického hodnocení budovy a projektové dokumentace. Posudek Vám vypracují pouze osoby, které na to mají příslušnou autorizaci a oprávnění.

3. Vyplňte na internetu žádost

Na webových stránkách programu se kliknutím na tlačítko Podat žádost zapíšete do informačního systému, kde můžete po registraci rovnou vyplnit a odeslat formulář žádosti o podporu.

4. Počkejte na kontrolu

Po úspěšném odeslání žádosti bude Státnímu fondu životního prostředí ČR trvat 2 až 3 týdny, aby ověřil její formální správnost. Pokud bude vše v pořádku, pustí se do ověřování, jestli jste u projektu splnili všechny technické požadavky. Na toto ověření si počkáte opět 2 až 3 týdny.

5. Najděte si odborný technický dozor

Zajistěte si odborníka, který Vám u projektu bude dělat odborný technický dozor.

6. Prověřujte materiály

Šetřit za každou cenu se nevyplácí. Při výběru materiálů, výrobků a dodavatelů dávejte pozor a investujte pouze do kvalitních surovin.

7. Doložte provedené práce

V případě, že jsou všechny práce v pořádku, stačí fondu doložit realizaci.

8. Počkejte na dotaci

Nakonec Vám zbývá už jen počkat na udělení rozhodnutí o poskytnutí dotace a na dotaci samotnou. Od chvíle, kdy Fond schválí doložení realizace, trvá 2 až 3 týdny, než přijdou samotné peníze.



Logo nová zelená úsporám

 

Nevěřte mýtům a polopravdám

Mýtus 1: Proces podání žádosti je komplikovaný a zdlouhavý

Program Nová zelená úsporám funguje na principu pravidla 3+3+3. V praxi to znamená, že se do tří týdnů po podání žádosti dozvíte, jestli je v pořádku, další tři týdny zabere kontrola doložení realizace a nakonec do tří týdnů od schválení přijde finanční podpora na účet. Správně podaná žádost v tom případě může být vyřízena za devět týdnů.

Mýtus 2: Když dům zateplíte, přestane “dýchat”

Větrání odvádí z domu nežádoucí škodliviny a vlhkost a přivádí do domácnosti čerstvý vzduch. Je možné jej realizovat několika způsoby, většina lidí volí větrání otevíráním oken a dveří. Lepším řešením je použití systému řízeného větrání se zpětným získáváním tepla z odpadního vzduchu. Tento systém nezajišťuje jen dostatečnou výměnu vzduchu, ale navíc zmenšuje tepelné ztráty při větrání.

Mýtus 3: Projektování se zbytečně prodraží

Nespoléhejte se jenom na internet. Nechat si odborníkem zpracovat důkladnou projektovou dokumentaci se vyplatí. Zajistí se tak jednoznačná specifikace stavebních opatření. V případě, že budete chtít na tomto ušetřit, se může stát, že bude rekonstrukce nekvalitně a neodborně provedená a její oprava Vám udělá pořádnou díru v rozpočtu.

Mýtus 4: Podání žádosti je náročné

Podat žádost je jednodušší než kdy dřív, a to díky online registračnímu formuláři, který je jednoduchý a intuitivní. V případě, že žadatel nemá k dispozici počítač, lze žádost podat na kterémkoliv z pracovišť SFŽP.

Mýtus 5: Zateplení vede k vzniku plísní

Ke vzniku plísní na vnitřním povrchu obvodoných konstrukcí dochází jen v případě, že je stavba špatně zateplená a má těsná okna. Kondenzaci a následnému vzniku plísní nejlépe předejdete instalací systému větrání.

 

 

Zdroj článku: Šance pro budovy



Štítky: Nová zelená úsporám
Rubriky článků