hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Mýty o sádrokartonu

1. 5. 2020

 
Zima je ideálním obdobím pro suchou výstavbu a rekonstrukci interiéru. Právě metody suché výstavby jsou v dnešní době na vzestupu, nehledě na roční období si totiž lidé mohou v zimě udělat klidně i novou podlahu, mokré podlahy nesmějí zmrznout, nicméně suché podlaze se nic nestane. Základem této suché výstavby jsou sádrokartonové desky, které dovolují rychlý postup výstavby s vlastnostmi masivní konstrukce.

I přesto, že se sádrokarton stává stále populárnějším materiálem při výstavbě či rekonstrukcích, o něm však koluje mnoho mýtů. Spousta z nich je ale nepřesná, či dokonce chybná a vychází ze zkušenosti s umakartem, který se hodně využíval v minulosti především v panelákových domech.

Doba však výrazně pokročila a s ní i technologie výroby sádrokartonu, který je se svou více než stoletou minulostí dnes ideálním stavebním prvkem pro stavbu moderních domů a dřevostaveb.

Níže představujeme mýty, které o novodobém materiálu stále přežívají:

„Cihla je cihla, nikdo nechce experimentovat s novinkami na trhu.“

Stejně tak jako cihla byla před dávnou dobou novinkou, která svými vlastnostmi vytlačila hojně používaný kámen, tak i sádrokarton nabídl před 126 lety nové vlastnosti a možnosti využití na stavbě. Sádrokarton šetří čas, peníze, energii i životní prostředí, je pak také flexibilnější a dokáže velmi dobře tepelně a zvukově izolovat.

„Cihlovou příčku postavím určitě levněji, než jakoukoliv jinou.“

Náklady na běžnou cihlovou příčku jsou přibližně 33 € za m2. Sádrokartonovou příčku postavíte levněji, a dokonce i za kratší čas, takže se řemeslníci mohou přesunout na další práci, nebo odejdou dříve a vy budete mít čas na úklid.

"Sádrokartonovou příčku prorazím jednoduše rukou, vždyť je přece dutá.“

Už jste někdy zkusili prorazit rukou sádrokarton? Na vašem místě bychom to nezkoušeli, protože si můžete velmi lehce ublížit. Některé druhy desek mají kvůli jejich použití v bezpečnostních konstrukcích navíc i zvýšenou odolnost proti nárazům. Dutý zvuk při poklepání na desku sádrokarton ale opravdu má – klame tělem. I tomu však lze předejít dodržením správných technologických postupů včetně vložení minerální izolace, která se při zateplení domu využívá nejčastěji.

"Přes sádrokarton je slyšet více než přes cihlu nebo jiný stavební materiál."

Sádrokartonových desek je hned několik druhů, nemůžeme je proto házet do jednoho pytle. Některé obsahují izolaci a samotné složení konstrukce pak napomáhá pohlcovat hluk. Existují i tzv. akustické desky, jimiž se dá docílit neskutečných výsledků. Hádka sousedského páru nebo křik dítěte od vedle vás už tedy nemusí nikdy vyvést z míry.

"Sádrokarton nic neudrží."

Na libovolném místě stěny opláštěné sádrokartonovými deskami můžete připevnit dodatečné zatížení. Ať už jde o obraz, polici, televizor nebo kuchyňskou skříňku, správně zvolená deska udrží vše (za předpokladu správně zvoleného kotvení). Některé druhy sádrokartonových desek mají dokonce nosnost na jednom vhodně ukotveném bodě až 80 kg, a unesou tak třeba i člověka.

"Papundeklu jsem si za socíku užil dost."

Obvyklá fráze, která lidi odradí od využití sádrokartonu při stavbě, či rekonstrukci. Umakart byl opravdu za dob socialismu nejvíce využívaným stavebním materiálem, jeho vlastnosti jsou však diametrálně odlišné od sádrokartonu.

"Sádrokartonová stěna nemá žádnou protipožární odolnost, vždyť je to papír."

Protipožární odolnost sádrokartonových konstrukcí je řádně testována a certifikována. Speciálně upravené konstrukce pak dokážou vzdorovat ohni více než 90 minut. Navíc, a co možná málokdo ví, je, že sádra v sádrokartonových deskách váže množství krystalické vody, díky níž dokážou desky odolávat požáru o něco déle než jiné materiály.

"Sádrokarton nemůže unést střechu."

Využití sádrokartonu je primárně v rámci interiéru, kde se používá jako materiál ke členění prostoru. Nosnou funkci plní nosné příčky. Důkazem, že tento mýtus není pravdivý, mohou být skladby nosných stěn dřevostaveb s použitím konstrukční desky Rigistabil.

Přehledné porovnání vlastností cihly a sádrokartonu v základních charakteristikách:

Materiál

Cihla

Sádrokarton


Doba výstavby1
7 pracovních dní
(čas potřebný na výstavbu od započetí prací po začátek malování)
1,5 pracovního dne
(čas potřebný na výstavbu od započetí prací po začátek malování)
Cena1 370 € s DPH, cca 33 €/ m2 s DPH 296 € s DPH cca 24 €/ m2 s DPH

Zvuková izolace
Rw2 = 39 dB
nezabrání přenosu hluku z běžné konverzace
Rw = 47 dB
zabrání přenosu hluku z běžné konverzace

Tepelná izolace
U = 1,94 W/(m2.K), součinitel přechodu tepla – špatně izoluje sousední místnosti U = 0,57 W/( m2.K), součinitel přechodu tepla – lépe izoluje sousední místnosti
Doprava 1 411 kg, nutné dovézt a přenést na domluvené místo 280 kg,  nutné dovézt a přenést na domluvené místo
1 Doba výstavby a cena jsou pouze orientační.
2 vážená vzduchová neprůzvučnost

Připravil Robert Hošek, garant Centra technické podpory společnosti Rigips


Rubriky článků