hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Výhody a nevýhody dřevostaveb

1. 8. 2018

V tomto krátkém článku si shrneme, jaké jsou výhody a nevýhody výstavby dřevostaveb. Ty se rok od roku stávají velmi oblíbenými. Může za to především cena výstavby, která se pohybuje v daleko nižších relacích, než u klasických zděných RD a všeobecný populační ohled na zatěžování životního prostředí. 



VÝHODY:

První výhodou dřevostavby je variabilita stavebního materiálu, a to jak dřeva, tak i tepelných izolací. Dále oproti klasické stavbě ze současných stavebních materiálů má dřevostavba krátkou dobu výstavby a nezanedbatelně nižší cenu. Navíc stavba není vázána na počasí a se stavbou je prakticky možné začít kdykoliv.

Dřevostavba je ekologická. Dřevo má velmi malé emise při těžbě, zpracování a díky své malé hmotnosti oproti klasickým materiálům i při přepravě. Na zpracování dřeva je zapotřebí 3 až 5 krát méně energie než na jakýkoliv jiný materiál. Při stavbě vytváří méně stavebního odpadu, jehož likvidace není finančně náročná. Dřevo je lehké, pevné, pružné a prodyšné a přitom výborně tepelně izoluje. Splňuje tak i nároky na nízkoenergetické nebo pasivní domy, jejichž náklady na vytápění mohou být až o 90 % nižší, než u tradičních zděných domů.

Hrubá dřevostavba

NEVÝHODY:

Dřevo má sice dobré tepelně izolační vlastnosti, ale špatně izoluje hluk. Ve vlhkém prostředí může kvalita neošetřeného dřeva degradovat. Jako další nevýhoda se může jevit to, že dřevo má velmi malou akumulační schopnost. Po zapnutí topení se dřevostavba prohřeje dříve, ale teplo se neakumuluje a po vypnutí topení zase dříve vychládne.

Vezmeme-li ale v úvahu kvalitní zaizolování, je z pohledu vnitřního klimatu povrchová teplota stěn velkou výhodou. Povrchová teplota sádrokartonu se velmi rychle přizpůsobuje teplotě okolního vzduchu, je tedy v zimním období relativně vysoká. Tento faktor je základní veličinou pro posuzování tzv. pohody bydlení. Prakticky v interiéru s teplotou 20˚C a chladnými stěnami můžeme mít pocit chladu a vyžadujeme vyšší teplotu vzduchu.

V interiéru s teplotou opět 20˚C, ale naopak s relativně teplými stěnami je pohoda bydlení vyšší a pocit tepla je dostačující. Tento faktor povrchové teploty stěn a eliminace tepelných mostů také zabrání kondenzaci vodních par na stěnách a tím i vznikům plísní.


Zdroj: UTB Zlín, Fakulta Technologická



Rubriky článků