hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Dřevovláknité izolace - použití

19. 8. 2018

Jako základní materiál pro dřevovláknité desky pro tepelnou a zvukovou izolaci jsou jehličnaté stromy. Ty se zpracují na dřevní štěpku, pomocí vodní páry se nechají změknout a mezi ocelovými kotouči se postupně rozvlákní.
Do výsledné formy desek se materiál upravuje suchým či mokrým způsobem.



Dřevovláknitá izolace Pavatherm
Mokrý proces využívá přirozených pojících vlastností dřeva a jeho vláken. Tímto způsobem vznikají desky o menší tloušťce do 32 mm, ale větší hustoty až 300 kg/m3 .

V suchém procesu se vlákna obalují do polyuretanové pryskyřice, což umožňuje výrobu desek o větší tloušťce, ale s menší hustotou do 230 kg/m3 .

Dřevovláknitá izolace Pavatherm - spojeníDesky jsou vyráběny výhradně mokrým procesem. Hlavní předností dřevovláknitých desek je díky jejich objemové hmotnosti, schopnost tepelné akumulace, která zabraňuje v interiéru letnímu přehřívání a v podzimních a zimních měsících rychlému vychládání. Díky difúzní propustnosti těchto izolací je možnost konstruovat difúzně otevřené skladby obvodových plášťů dřevostaveb a střešních plášťů. Tlumí zvuk šířený vzduchem i tzv. kročejem.

Díky své pórovité struktuře dokáže absorbovat ze vzduchu vlhkost až do objemu 1/5 své hmotnosti.

Tyto desky se využívají převážně jako vnější izolace, jádrová izolace nebo izolace z interiéru. Také bývají používány místo sádrokartonových desek, protože tolik nepraskají, mohou se upravovat tenkovrstvými omítkami a na rozdíl od sádrokartonu mají vyšší odolnost vůči ohni.


Desky se nejčastěji spojují na pero a drážku s ukotvením sponami či vruty do dřevěného podkladu. Tradičním výrobcem izolací z dřevěných vláken je Smrečina Hofatex. Vyrábí z přírodních materiálů bez použití lepidel a splňují tak veškerá kritéria ekologického materiálu. Hofatex nabízí široký sortiment typů desek (obrázek 12), které jsou plnohodnotnou náhradou za izolace z minerálních vláken či polystyrenu.


Zdroj: UTB Zlín, Fakulta Technologická



Rubriky článků