hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Pěnový polystyren kolem nás

24. 10. 2014

Ačkoliv známe pěnový polystyren především jako nejčastěji využívaný materiál pro zateplování, své uplatnění nachází například v designu, umění, obalovém průmyslu, při stavbě parních komor, bazénů nebo dokonce v zemědělství. Vločkový polystyrénový granulát slouží pěstitelům květin například jako drenáž. Přispívá také k bezpečnosti lidí v podobě lyžařských přileb. Na jiné než stavební účely se ho podle Sdružení EPS ČR upotřebí z celkové roční výroby zhruba 12 %.
Ideální vlastnosti pěnového polystyrenu umožňují jeho využití v oblastech, kde by ho člověk původně ani nehledal. Jedná se o materiál, který je velice lehký, protože obsahuje 98 % vzduchu. Navzdory tomu je ale pevný. Manipulace s ním je snadná a bezpečná. Může mít mnoho různých tvarů a velikostí, které vyhovují specifickým požadavkům.

 

Polystyren v designu

Setkat se s ním můžeme například v pražské pasáži Lucerna, kde visí provokativní socha Svatého Václava klečícího na břichu mrtvého koně od Davida Černého. Z polystyrenu jsou i známá miminka Babies na Žižkovské věži, která byla také původně z polystyrenu. „Těší mě, že si polystyren postupně razí cestu i k designu, a to i přesto, že své typické vlastnosti nejlépe uplatní při zateplování. Třeba to pomůže uvědomit si, jak významným technologickým pokrokem bylo vynalezení pěnového polystyrenu Fritzem Stastnym v roce 1949,“ uvádí Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR. A jak se k polystyrenu vyjadřují designéři? „Jak se říká, v jednoduchosti je krása. Pěnový polystyren je sice tvrdý, ale zároveň velmi dobře manipulovatelný plast, který se dá i libovolně barvit. Proto se s ním jednoduše pracuje,“ vysvětlil Radim Babák ze studia Hippos design.

Ekologický materiál

Zjednodušeně řečeno jde do pěnového polystyrenu zabalit každý výrobek jakéhokoli tvaru nebo velikosti. Jeho nespornou výhodou je zdravotní nezávadnost. Navíc je biologicky neutrální a nepoškozuje životní prostředí. Proto je ideálním materiálem pro ochranu průmyslových výrobků. Obaly z polystyrenu se hojně využívají i pro automatizované výrobní linky, ze kterých výrobky vycházejí zcela zabalené. Hodí se i pro integrované výrobní systémy a představuje nejlepší alternativu z hlediska nákladů, univerzálnosti a účinnosti. Díky své ekologičnosti se využívá ve velké míře i pro balení potravin, ať už jde o ryby, maso, ovoce, zmrzlinu nebo nápoje. Obaly zabraňují riziku prasknutí a zničení v různých stádiích výroby i dopravy. Umožňuje konzervovat potraviny a optimalizovat životní cykly výrobků, čímž zabraňuje jejich předčasnému znehodnocení. „Jak ukázaly některé mezinárodní studie, při balení do obalu z pěnového polystyrenu si ovoce a zelenina déle udrží obsah vitamínu C,“ říká Zemene. Výhodou, která pomáhá mnoha firmám v prodeji svých produktů, je vzhledová variabilita. Obaly se dají snadno obarvit, potisknout či aranžovat a přizpůsobit tak pro každý výrobek zvlášť.

Polystyren podněcuje tvořivost

Vyrobit se z něho dá i nábytek. Jeho velkou výhodou je totiž dobrá opracovatelnost. Vytvořit se dají zaoblené tvary, vyřezávané prvky a mnoho dalších variací. Záleží jen na fantazii. Trvanlivost tohoto materiálu je poměrně vysoká. Někteří odborníci dokonce s nadsázkou tvrdí, že polystyren může v podstatě nahradit dřevěný nábytek. Polystyren se také používá k výrobě stropních podhledů. K dostání jsou podhledy v podobě dřeva (nejrůznější odstíny), mramoru, napodobenin starých dobových stropních kazet či šachovnice. Z polystyrenu si vyrábí i napodobeniny starých trámů. Od těch pravých jsou na první pohled k nerozeznání. Do interiérů se potom z polystyrenu vyrábějí rozety či sloupy. K dostání jsou i polystyrénové sochy, vázy, květináče a dokonce i korpusy do saun či parních komor. Uplatnění nachází i při stavbě bazénů. Jedná se o variantu zapuštěného bazénu z dutých tvarovek z pěnového polystyrenu použitých jako systém ztraceného bednění. Tvar a velikost bazénu tak nemá prakticky žádné omezení.

Tento materiál hraje roli i v oblasti bezpečí lidského zdraví. Tzv. expandovaný polystyren najdeme například v lyžařských nebo cyklistických helmách. Loni se v České republice spotřebovalo přes 61 tisíc tun pěnového polystyrenu. Podle interních statistik Sdružení EPS ČR vzrostla v loňském roce spotřeba pěnového polystyrenu v Česku meziročně o 8,2 % na 61 050 tun. Pěnový polystyren se u nás používá stále nejčastěji ve stavebnictví jako izolační materiál k zateplení. Jeho letošní spotřeba by měla podle odborných odhadů překonat rekord z roku 2011, tj. 62 000 tun.

 

 

Autor a zdroj článku: Sdružení EPS ČR, Ing. Pavel Zemene, Ph.D., tiskové zprávy
Sdružení EPS ČR, logo

Sdružení EPS ČR
Sdružení EPS ČR je národní organizace založená v roce 1998 s cílem podporovat a koordinovat společný vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu výrobků z EPS, poskytovat konzultace v oblasti výroby a použití výrobků a aplikací z EPS, zvyšovat bezpečnost výrobků z EPS a podílet se na úsporách energie.
Sdružení EPS ČR má 10 řádných členů, včetně zástupce Plastics Europe Brusel (www.plasticseurope.org). Čtyři výrobci tvarovek pro obalový průmysl jsou přidruženými členy a dále má sdružení 5 čestných členů. Sdružení pokrývá z 60 % český trh EPS. Roční obrat se pohybuje kolem 4,5 miliardy Kč při zpracování více než 50 tis. tun EPS. V posledních letech společnosti investovaly téměř 4 miliardy Kč do rozvoje a inovací. Zaměstnávají přes 1000 pracovníků. Členy sdružení jsou výrobci suroviny, výrobci EPS a další společnosti a odborníci z oblasti EPS působící v České a Slovenské republice. Sdružení úzce spolupracuje s příbuznými profesními organizacemi, školami, výzkumnými pracovišti, státními institucemi a s mnoha odborníky z různých oborů. Sdružení EPS ČR je také členem EUMEPS, Evropského sdružení výrobců EPS. Více informací naleznete na www.epscr.cz.

 



Rubriky článků