hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Vláda včera odložila novelu k energetické náročnosti budov

27. 8. 2014

Vláda včera odložila projednání novely zákona, která počítala s tím, že při prodeji nebo pronájmu staveb postavených před rokem 1947 nebude potřeba průkaz energetické náročnosti budovy. Vyplývá to z informací na internetových stránkách vlády.
Podle návrhu je úleva nastavena převážně pro ty rodinné domy, kde je zpracování průkazu pro vlastníky příliš finančně náročné. K výjimce má být ale potřeba písemný souhlas obou stran, tedy jak prodejce, respektive pronajimatele, tak kupujícího či nájemce. Průkaz energetické náročnosti budovy musí mít všechny prodávané či pronajímané budovy od loňského roku.


ilustrační foto, Průkaz energetické náročnosti budovS touto částí novely nesouhlasí Ministerstvo životního prostředí (MŽP), které tvrdí, že navrhované ustanovení je v rozporu s evropskou směrnicí. Ta sice umožňuje výjimky pro některé budovy, jako jsou například církevní stavby nebo budovy obývané do čtyř měsíců v roce, letopočet 1947 však nikde nezmiňuje. Podle MPO ale platí podobná novela i na Slovensku a Brusel s ní problém nemá. Na jednání mezi MPO a MŽP bylo dohodnuto ponechat ustanovení v rozporu, který bude vyjasněn až po dnešní konzultaci zástupce MPO s Evropskou komisí. Kromě tohoto návrhu obsahuje novela například také tzv. analýzu nákladů a přínosů za účelem zjištění potenciálu kombinované výroby elektřiny a tepla a možnosti využívání odpadního tepla. Materiál by v případě nové výstavby nebo podstatné rekonstrukce musely vypracovávat všechny průmyslové provozy a tepelné elektrárny nad 20 MW tepelného příkonu.

Při prodeji nebo pronájmu staveb postavených před rokem 1947 nebude možná potřeba průkaz energetické náročnosti budovy. Počítá s tím novela zákona, kterou předkládá Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a ve středu by ji měla projednat vláda. Podle návrhu je úleva nastavena převážně pro ty rodinné domy, kde je zpracování průkazu pro vlastníky příliš finančně náročné. K výjimce má být ale potřeba písemný souhlas obou stran, tj. jak prodejce, resp. pronajimatele, tak kupujícího či nájemce. Průkaz energetické náročnosti budovy musí mít všechny prodávané nebo pronajímané budovy od loňského roku.

S touto částí novely nesouhlasí Ministerstvo životního prostředí (MŽP), které tvrdí, že navrhované ustanovení je v rozporu s evropskou směrnicí. Ta sice umožňuje výjimky pro některé budovy, jako jsou například církevní stavby nebo budovy obývané do čtyř měsíců v roce, letopočet 1947 však nikde nezmiňuje. Podle MPO ale platí podobná novela i na Slovensku a Brusel s ní problém nemá. Na jednání mezi MPO a MŽP bylo dohodnuto ponechat ustanovení v rozporu, který bude vyjasněn až po dnešní konzultaci zástupce MPO s Evropskou komisí.

Kromě tohoto návrhu obsahuje novela například také tzv. analýzu nákladů a přínosů za účelem zjištění potenciálu kombinované výroby elektřiny a tepla a možnosti využívání odpadního tepla. Materiál by v případě nové výstavby nebo podstatné rekonstrukce musely vypracovávat všechny průmyslové provozy a tepelné elektrárny nad 20 MW tepelného příkonu.

 

Autor a zdroj: ČTK



Rubriky článků