hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Kompozitní panely

28. 8. 2014

V současném náročném světě vyžadujeme od stavebního průmyslu stále více. Chceme, aby byly naše budovy energeticky účinnými a zároveň estetickými a také vyžadujeme, aby byly postaveny rychle a vyhověly našim potřebám z hlediska našeho času a rozpočtu, ale bez ztráty kvality. Izolační systémy z kompozitních PU panelů představují velice účinný způsob pro uspokojení všech těchto požadavků.

 

Co jsou kompozitní panely?

Ruukki, nákupní centrum Baumax Bratislava Lamač, zateplení sendvičovými panelyObr.: Nákupní centrum Baumax Bratislava Lamač, zateplení sendvičovými panely, zdroj Ruukki

Izolační kompozitní panely, které jsou někdy nazývány sendvičovými panely, se skládají ze dvou tuhých kovových stěn (obvykle z ocele či hliníku), spolu s PU izolací (polyuretan) mezi nimi. Během výrobního procesu se jádro polyuretanu roztáhne a samolepícím způsobem se přilepí ke kovovým stěnám, a vytvoří jedinou silnou polostrukturovanou jednotku. Tyto panely jsou schopny zajišťovat vynikající tepelný výkon, díky garantované spojitosti izolace a výrobně zajištěným vzduchotěsným spojům.

Výhody a použití

Jednou z klíčových výhod použití kompozitního systému z polyuretanu vůči stavěnému systému je, že je potřebná jen jediná, fixní instalace. To vyžaduje méně práce, snižuje to délku výstavby a čas dokončení projektu se stává předvídatelnějším. Prefabrikované panely pomáhají snížit objem odpadů na místě stavby a pro zajištění kvality instalace do velké míry snižují riziko průniku vzduchu, vzniku tepelných mostů či nespojité izolace. Existují i zdravotní a bezpečnostní výhody: použití kompozitních panelů z polyuretanu na střeše snižuje riziko práce ve výšce, protože se pro práci vyžaduje kratší čas, a proto, že správně nainstalované kompozitní panely mohou poskytovat bezpečnou plošinu vhodnou k chůzi při práci, oproti obvyklé praxi instalace nejprve křehkých vložek střechy, po kterých následuje zabudování dalších součástí systému.

Stále častěji jsou k dispozici dlouhé PU panely, které přispívají ještě více k urychlení stavebního procesu. Při použití mechanických manipulačních systémů, může být práce provedena pomocí méně lidí v kratší době a se zvýšenou bezpečností. Kompozitní PU panely jsou nesmírně odolné, a jsou zvláště užitečné pro vylepšení vzhledu budov jak v případě potřeby rekonstrukce, tak pro vylepšení jejich tepelné izolace. Teď přidejte k těm všem výhodám i širokou škálu barev a povrchů, které jsou k dispozici – od rýhovaných profilů do úplně hladkých a plochých panelů, od dřevěných nebo kovových dlaždic až po keramické, všechny nabízejí vynikající tepelný výkon – designové možnosti jsou neomezené. Systémy s izolací z kompozitních PU panelů naleznete ve skladištích, kancelářích, maloobchodních obchodech a průmyslových jednotkách, bytech, školách a nemocnicích. Také sektor výstavby obytných domů objevil výhody použití kompozitních panelů.
Pama, sendvičové panely, ilustrační fotoObr.: Sendvičové panely, ilustrační foto, zdroj Pama

Studené sklady a sterilní místnosti

Lindab, sendvičové panelyKompozitní PU panely lze také najít ve studených skladech a jiných chladných prostorách, kde jejich vynikající tepelné vlastnosti mohou nabízet tepelně kontrolované prostředí. Zvyšuje se poptávka po mražených a chlazených potravinách, a ať jde o aplikaci pro zpracování potravin nebo o chlazení či studené sklady, tak existují také řešení pomocí kompozitních PU panelů, která splňují tyto požadavky. Panely jsou k dispozici v různých tloušťkách, v závislosti na teplotě, která má být udržena, např. panely tloušťky 200 mm mohou poskytovat U-hodnoty až 0,11 W/m2.K. Nízký únik vzduchu - kolem 0,5/m3/h/m2 nebo nižší - také napomáhá udržet nízko spotřebu energie a provozní náklady, přičemž požadovaná teplota zůstává stále vysoká nebo nízká.

Vlastnosti a výhody kompozitních panelů


VLASTNOSTI VÝHODY
Předem, vcelku vyrobený kus • Rychlá stavba na místě
• Dovoluje rychlé ukončení projektu
• Minimalizuje místní vlivy na výslednou kvalitu
Nízká tepelná vodivost • Šetří prostor (menší tloušťka panelu při stejném tepelném výkonu)
Spoje • Nízká prodyšnost snižující náklady na energii
Široká škála obkladů, barev, profilů, doplňku, ohnutých panelů • Designová pružnost
Vysoká pevnost při nízké hustotě • Panely lehké váhy, kterými lze snadno manipulovat
• Dlouhé rozpětí

Kromě vynikající tepelné izolace, nabízí PU izolace významné výhody pro potravinářský, farmaceutický průmysl a další odvětví, kde zdraví a hygiena jsou prvořadé. Díky uzavřené buněčné struktuře PU je izolace vodovzdorná a zabraňuje vnikání vlhkosti, nepodporuje růst plísní a baktérií, a protože neobsahuje vlákna, nevyskytuje se riziko volných vláken vedoucí ke kontaminaci sterilních místností. Tento druh aplikace lze najít v mnoha různých sektorech: maloobchodu, potravinářských řetězcích, cukrářství, distribuci a logistice, farmaceutickém sektoru a také v hotelech a ve velkých střediscích pro volný čas.


Zdroj: PAMA a.s.; střechy - prosvětlení - izolacePama a.s., logo společnosti



Rubriky článků