hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

7 důvodů, proč zateplit byt či dům

18. 7. 2019

Tepelná pohoda uvnitř domu, zdravější bydlení bez kondenzace vodních par a vzniku plísní či úspora energií za vytápění. To jsou hlavní důvody, proč bychom si měli zateplit svůj byt či dům. Podle údajů Sdružení EPS ČR již tak učinilo přes polovinu Čechů. A není divu, když lze touto rekonstrukcí u průměrného rodinného domu ušetřit 50 a více procent výdajů za vytápění ročně. Právě na vytápění jde při tom podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) zhruba 14 % rozpočtu průměrné české domácnosti.



Dům nebo byt má v Česku zatepleno okolo 56 % lidí.
Dalších 17 % si své obydlí zateplí do pěti let, zatímco do 10 let plánuje zateplením ušetřit 12 % Čechů. Ukázal to průzkum, který pro Sdružení EPS ČR provedla v nedávné době výzkumná agentura Ipsos. „O zateplení domů je v dlouhodobějším horizontu stále větší zájem, což má své opodstatnění. Investice se vyplatí jak finančně, tak v podobě kvalitnějšího, hezčího a zdravějšího bydlení. A to si uvědomuje stále větší procento Čechů,“ komentuje výsledky průzkumu předseda Sdružení EPS Pavel Zemene.

Investice do zateplení se vyplatí jak finančně, tak v podobě kvalitnějšího, hezčího a zdravějšího bydlení.


Výsledky průzkumu se ale dají číst i opačně, tedy že 15 % majitelů nemovitostí o zateplení ani v dlouhodobém horizontu zatím neuvažuje. „To může mít několik příčin, počínaje nedostatkem finančních prostředků, přes různé předsudky, až po neznalost hlavních výhod této investice. Sdružení EPS ČR uvádí 7 klíčových rad, proč byste měli o zateplení přemýšlet,“ dodává Zemene.



1) Uspoříte na výdajích za vytápění


Úspory energií za vytápění jsou bezpochyby hlavním motivem většiny majitelů domů a bytů, kteří se rozhodnou pro zateplení svého bydlení. Je-li zateplení provedeno kvalitně, lze jím ušetřit až 50 % nákladů na vytápění. V kombinaci s dalšími energeticky úspornými opatřeními, jako je výměna oken či změna zdroje vytápění, i mnohem více. Tím spíše bydlíte-li ve starší zástavbě z minulého století. Je spočítáno, že rozdíl mezi energetickými třídami B a E může u rodinného domu činit až 30 tisíc korun na platbách za energie ročně. A to rozhodně není zanedbatelná částka.



2) Investice do zateplení se vyplatí


Se zateplením domu bývá zpravidla spojena i nová fasáda, která dokáže i ze staré ruiny vykouzlit dům jako nový. Po zateplení se tak v domě nejen lépe bydlí, ale i se na něj dobře kouká. Zateplené domy tím zvyšují svou hodnotu na trhu a případní kupci jsou zpravidla ochotni zaplatit výrazně více. Domy a byty se po zateplení prodávají lépe a především dráže než staré a nezateplené. Dalším důvodem je prodloužená životnost nové fasády a celého domu o desítky let, neboť staré fasády bez zateplení jsou často náchylné k destrukci vlivem deště, větru či mrazu.

Investice do zateplení se vyplatí



3) Budete žít ve zdravějším prostředí


Možná jste slyšeli, že zateplíte-li dům či byt, bude se vám uvnitř tvořit plíseň. Je to však asi největší mýtus, který kolem zateplování koluje, a fyzikální zákony jsou v tomto případě na straně zateplování. Pokud je totiž zdivo nezateplené, dochází ke kondenzaci vodních par. Stává se tak nejčastěji v zimních měsících, kdy jsou vnitřní prostory vytápěny a venku je mráz. Pokud se zkondenzovaná vodní pára ze zdiva nevypaří a nahromadí se, zdivo ztratí akumulační schopnost a uvnitř bytu se mohou vyskytnout vlhké mapy či plísně. Tomu lze předcházet právě kvalitním zateplením, díky němuž dojde ke kondenzaci vodní páry přímo do izolantu, kde se zkondenzovaná pára vypaří. Zateplením tak plísním spíše předcházíte, než že by bylo jejich příčinou.



4) Vytvoříte si tepelnou pohodu v zimě, ale i v létě


Je jedno, které je roční období. Kvalitní a dobře provedené zateplení vám poskytne optimální tepelné podmínky po celý rok. V zimě ušetříte za vytápění, v létě se obejdete bez klimatizace. V místnostech je totiž pořád příjemná teplota. Zamezením přehřívání interiéru v letních měsících navíc můžete předcházet i zdravotním rizikům.


Zateplený dům


5) S investicí do zateplení pomůžou dotační programy


Přestože úspory na výdajích za vytápění jsou významné, nic to nemění na faktu, že počáteční investice do tohoto typu rekonstrukce je poměrně vysoká. Jistě vás tak potěší informace, že v Česku si můžete zateplit svůj dům a s investicí vám pomůže sám stát. Dotačních programů, které se k zateplení budov vztahují, je v současnosti aktivních hned několik. Na rodinné domy lze čerpat dotace z populárního programu Nová zelená úsporám, kde může být výše dotace až 50 % nákladů. Na bytové domy mimo Prahu je pak možné žádat o peníze z evropského Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).



6) Vystačíte si s menším zdrojem vytápění


Se zateplením fasády domu se výrazně snižuje spotřeba tepla na vytápění, a tak si vystačíte s menším zdrojem o menším příkonu. U starších domů, kde jsou kotle na tuhá paliva a rozvody tepla zajišťují teplovodní radiátory, se ohřívá zbytečně velké množství vody. Regulace takových systému je náročná a nákladná. V kombinaci s výměnou oken však lze starý nešetrný zdroj zcela vyřadit a vyměnit ho za úspornější, například malé tepelné čerpadlo nebo solární panely na ohřev vody.



7) Ušetříte přírodu kolem sebe


Zateplováním domu snižujete množství energie potřebné na vytápění. Právě protopenou energii je potřeba někde vyrobit a v našich podmínkách je to bohužel pořád z velké části z uhelných elektráren. Při spalování uhlí však vzniká CO2 způsobující globální změny klimatu. Stejný případ je vytápění z lokálních topenišť. Jeden m3 tepelné izolace přitom ušetří v průměru až 50 kg emisí CO2 ročně.



Zdroj:  epscr.cz


Zajistíme energetické posouzení stavby

Nepropásněte jedinečnou možnost využít státních dotací na zelenou úsporám a ušetřit si tak až desetitísíce korun!
Naše kapacity se rychle plní a stále držíme nízké ceny za energetické posouzení stavby. Oslovte nás přes kontaktní formulář.

Máte dotaz? Zeptejte se, zajistíme vám Energetické posouzení stavby pro přidělení dotací.


Kontaktní formulář



Vaše osobní údaje (firma, jméno, email, telefon, adresa stavby, projekt) zpracováváme a držíme pouze za účelem vytvoření nabídky na materiál – což je Váš i náš oprávněný zájem.
Další informace se dozvíte v našich Zásadách zpracování údajů.




Štítky: Dotace na zateplení
Rubriky článků