hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Úspora energie veřejných budov díky dotacím

26. 8. 2019

Na co slouží dotace v obcích a kdy je čerpatÚspory energií v nemocnici v Novém Městě na Moravě, rekonstrukce hasičské zbrojnice v Nejdku nebo zateplení kulturního domu v Cetkovicích - to jsou příklady opatření v místech, kde díky podpoře z Operačního programu Životní prostředí opraví veřejné budovy a sníží náklady na jejich provoz. Práce se rozeběhnou na celkem 370 projektech, kterým Ministerstvo životního prostředí schválilo dotaci v celkové výši 1,25 miliardy korun.



„Záměrem podpory energeticky úsporných opatření z EU fondů je pomoci obcím při nákladných rekonstrukcích budov sloužícím veřejnosti. Z pohledu životního prostředí tyto investice přispívají ke snižování emisí skleníkových plynů, prachu a popílku do ovzduší a zvyšování podílu energie získávané z obnovitelných zdrojů,“ uvádí ministr životního prostředí Richard Brabec.

Na co slouží dotace v obcích a kdy je čerpat?

Dotace na zateplování jsou v obcích populární. Starostům přinášejí hned několik výhod najednou. Opraví budovu, která patří obci a kterou využívají obyvatelé, k tomu výrazně sníží spotřebu energií, takže je jejich provoz v dalších letech mnohem levnější. A díky dotaci není investice do budovy tak hlubokým zářezem do obecní kasy.

Peníze na energeticky úsporná opatření je možné čerpat i v současnosti. „Ve dvou nových dotačních výzvách je k dispozici 4,5 miliardy korun. Očekáváme podobně velký zájem jako v předchozích výzvách. Podmínky jsou podle mého pro žadatele nastaveny velmi příznivě, dotace může nově pokrýt až 60 % způsobilých výdajů,“ popisuje ministr Brabec a dodává, že čas na podání žádosti mají obce až do února 2020.

Na co vše lze čerpat dotace?

S novými výzvami se rozšířila i nabídka dotovaných opatření. Podporu lze nyní možné získat i na vnitřní úpravy, které sníží energetickou náročnost budovy nebo zlepší kvalitu vnitřního prostředí. „Mezi taková opatření patří třeba modernizace vnitřního osvětlení, systémy měření a regulace vytápění a větrání, opatření zlepšující prostorovou akustiku nebo zabraňující letnímu přehřívání,“ představuje novinky ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman s tím, že žadatelé navíc mohou získat řadu zvýhodnění. 

„Bonifikovány budou projekty, u kterých budou energeticky úsporné renovace realizovány metodou zaručeného snížení energie, tzv. EPC metodou, nebo ti žadatelé, kteří zadají veřejnou zakázku podle metodiky Design&Build s garancí provozních parametrů. Bonus dostanou také žadatelé, kteří v budově instalují obnovitelné zdroje energie, jež pokryjí alespoň 40 % celkové spotřeby energie,“ dodává Petr Valdman.
Dotační výzvy v Operačním programu Životní prostředí s číslem 121 a 135 jsou otevřeny pro příjem žádostí až do 3. února 2020. U výzvy č. 121 se mohou o finanční podporu úsporných renovací veřejných budov ucházet města, obce a kraje, jejich příspěvkové organizace a další veřejné subjekty. Výzva č. 135 podporuje rekonstrukce ústředních vládních institucí, okruh žadatelů v tomto případě tvoří organizační složky státu, příspěvkové organizace a veřejné výzkumné instituce.

Kromě peněz na energetické úspory u veřejných budov schválilo Ministerstvo životního prostředí i další projekty. Mezi ty finančně náročnější patří revitalizace vodních toků, na které půjde z evropských fondů přes 111 milionů korun. Další peníze poputují na úpravu zeleně podél silnic a na obnovu krajinných prvků.


Zdroj: mzp.cz



Zajistíme energetické posouzení stavby

Nepropásněte jedinečnou možnost využít státních dotací na zelenou úsporám a ušetřit si tak až desetitísíce korun!
Naše kapacity se rychle plní a stále držíme nízké ceny za energetické posouzení stavby. Oslovte nás přes kontaktní formulář.

Máte dotaz? Zeptejte se, zajistíme vám Energetické posouzení stavby pro přidělení dotací.


Kontaktní formulář



Vaše osobní údaje (firma, jméno, email, telefon, adresa stavby, projekt) zpracováváme a držíme pouze za účelem vytvoření nabídky na materiál – což je Váš i náš oprávněný zájem.
Další informace se dozvíte v našich Zásadách zpracování údajů.





Štítky: Dotace na zateplení
Rubriky článků