hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Úsporné stavby mají zelenou, o dotace je enormní zájem

10. 10. 2019

Nejeden stavebník se bude muset od příštího roku zamyslet nad energetickou náročností svého budoucího domu. Od ledna příštího roku vstupují v platnost přísnější normy pro spotřebu energií v nových domech, vyžadující kvalitnější stavební materiály, úsporné technologie a využití obnovitelných zdrojů energie. S jejich financováním pomáhají dotace z programu Nová zelená úsporám, zájem o ně v posledním roce enormně narůstá.



Kruhovitá zelená střecha


Za úspěchem programu stojí širší nabídka dotací i jednodušší vyřízení


„Již loni na podzim jsme program Nová zelená úsporám zaměřený na podporu rodinných a bytových domů významně zatraktivnili, když jsme mimo jiné zavedli možnost získat dotaci i na zateplení svépomocí nebo na výstavbu domů nejen v pasivním, ale i v nízkoenergetickém standardu. Tato opatření zpřístupnila program Nová zelená úsporám většímu množství zájemců,“ uvádí k úspěchu dotačního titulu ministr životního prostředí Richard Brabec, do jehož rezortu program spadá, a dokládá jej aktuálními výsledky čerpání.

„Za poslední rok jsme zaznamenali nárůst objemu požadovaných prostředků oproti stejnému období předchozích let o 39 procent. V oblasti obnovitelných zdrojů vzrostl nejvíce zájem o fotovoltaiku, a to o téměř 60 procent. V oblasti dotací na výstavbu rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností s důrazem na použití obnovitelných zdrojů energie byl zájem také více než dvojnásobný. Za pět let od spuštění programu jsme na moderní a ekologické bydlení vyplatili téměř 30 tisícům žadatelů přes 5,7 miliardy korun,“ shrnuje Richard Brabec a zdůrazňuje, že širší nabídka podporovaných oblastí spolu se zjednodušením administrativy a snahou ušetřit přesvědčila i ty zájemce o dotace, kteří doposud váhali.

Rekordní zájem o dotace na úsporné bydlení potvrzuje i ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman, jehož úřad program administruje: „Od října 2018, kdy jsme program výrazně inovovali, žádostí přibylo a stále přibývá. Rekordní byl letošní červenec, na Fond dorazilo přes 1 100 žádostí o dotaci.“


Příspěvek může kompenzovat vyšší vstupní náklady na stavbu

Poptávku po dotacích na úsporné bydlení bezesporu zvýšila i změna legislativy. Po implementaci evropské směrnice došlo ke zpřísnění požadavků na energetickou náročnost nových budov a od 1. ledna 2020 budou muset všechny novostavby splňovat parametry domu s téměř nulovou spotřebou energie. Výhodou pro majitele je úspora provozních výdajů, kvalitnější bydlení a nižší zátěž životního prostředí, v počátku si ale připlatí. Zvýšené pořizovací náklady pomůže stavebníkům pokrýt právě dotace z programu Nová zelená úsporám, výše příspěvku totiž není vůbec zanedbatelná.

„Splní-li novostavba parametry nízkoenergetického domu, získá žadatel až 150 tisíc korun. V případě naplnění standardu pasivního domu je příspěvek až 300 tisíc korun a při pořízení obnovitelného zdroje energie, například výkonnějšího solárního systému se vyšplhá až na 450 tisíc korun,“ upřesňuje finanční přínos programu Petr Valdman.

Program Nová zelená úsporám však neřeší jen novostavby a obnovitelné zdroje energie. Významně podporuje i energeticky úsporné rekonstrukce starších domů. O příspěvek na částečné či komplexní zateplení má zájem dokonce polovina všech žadatelů. Dotace se u zateplení pohybuje v průměru kolem čtvrt milionu korun, dosáhnout může až 550 tisíc korun.


Úsporné domy mají svou soutěž, vyhlášena bude na veletrhu FOR ARCH

K dotacím nabízí odborníci Státního fondu životního prostředí ČR zdarma i odborné konzultace a pomoc. Bezplatné poradenství se poskytuje na 13 krajských pracovištích, navíc experti vyjíždí na informační semináře přímo za občany do desítek měst a obcí po celé republice.

„Jen tento podzim navštívíme minimálně 35 měst a obcí, zájem dozvědět se o dotacích na úsporné bydlení mají jak starostové, tak samotní občané. Také naše infostánky na veletrzích a výstavách jsou doslova v obležení, “ popisuje Petr Valdman a doplňuje: „Tradičně velký zájem očekáváme u naší expozice na stavebním veletrhu FOR ARCH v Praze, na kterém mimo jiné zahájíme soutěž Úsporný dům 2019 o nejzajímavější úspornou stavbu a rekonstrukci v Česku. Již nyní zveme majitele nízkoenergetických budov, rodinných, bytových i veřejných, k zapojení do soutěže o ceny. Hlásit se mohou až do 4. prosince na stránkách www.soutez-uspornydum.cz.“

Program Nová zelená úsporám běží stabilně od roku 2014 a patří mezi velmi úspěšně fungující dotační tituly Ministerstva životního prostředí. Podporuje energeticky úsporné stavby a rekonstrukce rodinných a bytových domů, solární systémy a další ekologické zdroje energie. Od spuštění programu přijal Státní fond životního prostředí ČR celkově 47 332 žádostí o podporu ve výši 10,8 miliard korun.


Úsporné budovy pro veřejnost podporuje Operační program Životní prostředí

Podobně rezort posílá prostředky na rekonstrukce veřejných budov či jejich výstavbu v pasivním energetickém standardu, a to z Operačního programu Životní prostředí. „V této oblasti jsme podpořili již 1 878 projektů dotací ve výši téměř 8 miliard korun. V uplynulém roce se nám podařilo nastavit vyšší míru podpory pro tzv. architektonicky cenné budovy, které zatím nespadají do oblasti památkové ochrany, ale lze u nich objektivně hovořit o určité architektonické relevanci. Jedná se zejména o budovy z předrevoluční doby 70. a 80. let,“ uvádí ministr Brabec.


Zdroj článku: mzp.cz


Zajistíme energetické posouzení stavby

Nepropásněte jedinečnou možnost využít státních dotací na zelenou úsporám a ušetřit si tak až desetitísíce korun!
Naše kapacity se rychle plní a stále držíme nízké ceny za energetické posouzení stavby. Oslovte nás přes kontaktní formulář.

Máte dotaz? Zeptejte se, zajistíme vám Energetické posouzení stavby pro přidělení dotací.


Kontaktní formulář



Vaše osobní údaje (firma, jméno, email, telefon, adresa stavby, projekt) zpracováváme a držíme pouze za účelem vytvoření nabídky na materiál – což je Váš i náš oprávněný zájem.
Další informace se dozvíte v našich Zásadách zpracování údajů.





Štítky: Nová zelená úsporám
Rubriky článků